2022. április 4., hétfő

ORBO-MAGYAR BIRODALOM: ÍGY LÁTJA A VILÁG ORBÁN VIKTOR GYŐZELMÉT

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2022.04.04.


„Hatalmas győzelmet arattunk. Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan
” – ez volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti győzelmi beszédének legemlékezetesebb kijelentése, és talán nincs is olyan külföldi lap, ami a Fidesz választási győzelméről szóló beszámolójában ne idézné a Brüsszelnek rögtön beszéde elején üzenő magyar miniszterelnököt, aki egyben Európa legrégebben hatalmon lévő vezetője. És ez nem véletlen: Magyarország és az itteni fejlemények európai szempontból leginkább azért érdekesek, mert nem tudni, mihez kezd majd az Európai Unió eddig is, és feltehetően ezután is legrenitensebb, a szövetség alapértékeivel leginkább szembemenő tagállamával, mint ahogy azt sem tudni, hogy mihez kezd Magyarország az Orbán által rendszeresen ellenségként beállított unióval. Régiós szinten kérdésessé vált a visegrádi négyek sorsa, különösen azután, hogy Ukrajna orosz inváziója miatt repedések keletkeztek a több mint harmincéves szövetségben. Ami pedig a világpolitikát illeti, Orbán győzelme most leginkább abból a szempontból érdekes, hogy miként viszonyul a lassan 13. éve az Orbán és a Fidesz által vezetett, nem mellesleg NATO-tag Magyarország az ukrajnai háborúhoz és annak elindítójához, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, akivel a magyar miniszterelnök hosszú ideje jó viszonyt ápol.

Orbo-Magyar Birodalom

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ott marad az EU vezetői között, ami további összecsapásokhoz vezet az unió alapértékei körül, és tovább nehezíti a Moszkva elleni kemény fellépést – írja a magyar választás eredményéről hétfő hajnalban közzétett cikkében a Politico. Bár a lap szerint, ami Orbo-Magyar Birodalomnak nevezi Magyarországot, Orbán győzelme várható volt, különösen úgy, hogy a magyar miniszterelnök a markában tartja a médiát, a győzelem mértéke sokkolta a leváltására szövetkező politikai ellenfeleit. A Politico úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök győzelmi esélyeit nem rontotta a Putyinnal ápolt közeli kapcsolata: ehelyett Orbán Magyarország békéjének és stabilitásának őrzőjeként lépett fel, aki gondoskodik róla, hogy az ország ne sodródjon bele az ukrajnai háborúba.

A lap kiemeli, hogy a választási pálya Magyarországon különösen egyenetlen, hiszen a jelenlegi választási rendszert Orbán pártja, a Fidesz tervezte meg, amely közvetve vagy közvetlenül irányítása alatt tartja a médiát is. A Politico idézi Orbán régi kritikusát, Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselőt, aki szerint hosszan lehetne sorolni, miért volt tisztességtelen a magyarországi országgyűlési választás, és aki azon lesz majd, hogy nyomás alá helyezze az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az további forrásokat vonjon el Magyarországtól. A lap megjegyzi, hogy Orbán választási sikere tovább növelheti ambícióit, hogy befolyását külföldre is kiterjessze, hiszen a magyar miniszterelnök, aki Európa legrégebben hivatalban lévő vezetője, hajlamos rá, hogy a sajátjánál magasabb súlycsoportban szálljon a ringbe. A Politico megjegyzi, hogy Orbán győzelme kérdéseket vet fel a visegrádi négyek sorsáról is, hiszen a Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország által alkotott szövetség egyre nagyobb nyomás alatt van, mivel többi tagja Orbánnál keményebb fellépést támogat Oroszországgal szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.