2022. június 2., csütörtök

TRENCSÉNYI LÁSZLÓ: BIZTOS, HOGY A FÉKTELEN PEDAGÓGUSGYŰLÖLET A MINISZTERELNÖKTŐL ERED

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.02.


A pedagógusnap alkalmából kedden Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Pesti Vigadóban köszöntötte a pedagógusokat. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint „abba, hogy a díjátadón lényegében megjelent teljes pompájában az oktatási vezérkar – mert a belügyminisztert még nem lehetett igazán idehozni –, biztos belejátszott Parragh ormótlan, bunkó beszólása a pedagógusok szabadidejéről és szabadságáról. Nyilván ezt kellett kompenzálni azzal, hogy ilyen nagy csinnadrattával rendezték az eseményt.” Trencsényi szerint Parragh biztos megkapta a látens biztatást, de a féktelen pedagógusgyűlölet a miniszterelnöktől ered.


Az államtitkárok 32 Apáczai Csere János-díjat, 35 Németh László-díjat, 20 Brunszvik Teréz-díjat, 12 Trefort Ágoston-díjat és 6 Eötvös József-díjat adtak át a Pesti Vigadóban a pedagógusoknak. Ez csak a szokásos és megkerülhetetlen gesztus volt, vagy tényleg a pedagógusok megbecsülését lássuk benne a kormány részéről?

– Bár a díjak odaítéléséről ítélkező titkos bizottság a döntését már biztos jóval korábban meghozta, körülbelül akkor, amikor még javában tartottak a pedagógusok megmozdulásai, szerintem maga a lista már a választások előtt készen lehetett és a választások után legfeljebb néhány nevet betettek, vagy kivettek belőle. Engem meglepett a sok Apáczai-díjas, mert a miniszteri rendelet nem ír elő ilyen magas számot. Évek óta nem volt ilyen magas számú Apáczai Csere János-díjas kitüntetett. Azt csak zárójelben említem meg, hogy a Fidesz-kormány volt az, amelyik a Karácsony Sándor-díjat megszüntette. Úgy látszik, hogy Karácsony Sándor, aki buzgó protestáns volt, azért mégis túlságosan plebejus volt, és radikális, tehát Karácsony Sándor-díjat évek óta nem osztanak. Abba pedig, hogy a díjátadón lényegében megjelent teljes pompájában az oktatási vezérkar – mert a belügyminisztert még nem lehetett igazán idehozni –, biztos belejátszott Parragh ormótlan, bunkó beszólása a pedagógusok szabadidejéről és szabadságáról. Nyilván ezt kellett kompenzálni azzal, hogy ilyen nagy csinnadrattával rendezték az eseményt. Persze, megint csak jellemző dolog, hogy az államtitkárok beszédét már ismerjük a kormány honlapjáról, de a kitüntetettek névsorát még mindig nem tette fel rá a kormány. Ebből is erős a gyanúm, hogy a kitüntetetteket dekorációnak gondolja a kormány, díszsorfalnak a két államtitkár tündöklése mögé. Utóbbiak azért rengeteg – enyhén szólva – csacsiságot, és a valóságot egészen furcsa szemüvegen át látó adatokat közöltek a „dübörgő, eredményes és sikeres oktatásügyről”. Miközben biztos ők is olvasták az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóintézetének az indikátorokról szóló jelentését, amiben egészen lesújtó, kétségbeejtően rossz adatok voltak az oktatásügy eredményességéről. Ezekről most hallani sem akartak, és csak csupa jót mondtak. Olyanokat is, amikről erősen kétséges, hogy igazak-e, például, hogy a nemzetközi vizsgálatok eredményei javultak. Egy csudát javultak, ezek a mutatók rendre romlanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.