2022. június 19., vasárnap

VIHAR A SZLOVÉN MÉDIÁBAN: ORBÁN-RECEPT, MAGYAR PÉNZ, NEONÁCIK

TELEX
Szerző: Michael Colborne - Bellingcat
2022.06.19.


Nem sokkal a 2022-es áprilisi parlamenti választások előtt a Demokracija nevű szlovén hetilapban megjelent egy cikk, amely leleplezi a “deep state”-et (az országot a kormány helyett titokban irányító háttérhatalmi összeesküvés), és egy, “az úgynevezett civil szervezetek világhírű szakértőjével” készült interjút ajánl olvasói figyelmébe.

A Demokraciját a Szlovén Demokrata Párt (SDS) lapjának tartják – és amint arról többen beszámoltak, a lap mögött álló kiadó egy része is a párt tulajdonát képezi. A lap sokak szerint ugyanannak a nyers, jobboldali populista retorikának a szócsöve, amiről az SDS vezetője, és (most már) volt miniszterelnöke, Janez Janša elhíresült.

Amióta Janša április 24-én veszített a választásokon, a Demokracija megállás nélkül szidalmazza utódját, a Szabadság Mozgalom színeiben indult Robert Golobot, aki új embernek számít a szlovén politikában. „Bevezeti az iskolákba az LGBT-propagandát!” – figyelmeztette olvasóit a lap májusban. A Nova24 nevű népszerű szlovén híroldal (amelynek alapítói és résztulajdonosai szintén SDS tagok) pedig egy SDS politikust idézve állítja, hogy a baloldal „radikális muzulmán migránsokkal akarja elárasztani Szlovéniát”.






Hogy Janša médiatámogatói nincsenek oda a zöldpárti és liberális Golobért, nem meglepő. A Demokracija és más SDS-közeli médiumok viszont sokkal messzebb mentek a sima kritikánál: kapcsolatot építettek ki a szélsőjobbal, és átvették-átmosták annak főbb témáit.

A Demokracija és a hozzá kapcsolódó kiadványok rendszeresen dicsérik és népszerűsítik a szélsőjobboldali eszméket. A magazin nem csupán antiszemita összeesküvés-elmélet hívőkkel készített és jelentetett már meg interjúkat, de olyan tartalmakat is közöl, amelyek az úgynevezett “Nagy Lakosságcsere Elméletet” (egy olyan összeesküvés-elmélet, amely szerint a háttérhatalom a nyugati világ fehér, keresztény lakosságát színes bőrű migránsokra szeretné lecserélni) népszerűsítették. Ez a teória már többször volt szélsőjobboldali indíttatású terror- és erőszakos cselekmények ihletője.

A fentebb említett, 2022 áprilisi cikkben idézett „világhírű szakértő” például egy Scott Howard nevű szélsőséges amerikai figura. A Demokracija egy hónappal korábban már megjelentetett egy fejezetet Howard könyvéből – amely valójában egy nagy antiszemita értekezés. A könyvet egy, a fehér felsőbbrendűséget hirdető, jelentéktelen kiadó publikálta, amely nyíltan népszerűsíti számos, régóta halott náci szerző írásait. Februárban a Nova24 is megjelentetett egy hasonló, valamelyest rövidebb részletet Howard könyvéből.

Szlovén újságírók már régebben jelezték, hogy az SDS párt feltételezhetően kapcsolatban áll szélsőjobboldali extrém elemekkel, akik között neonáci tanokat nyíltan hirdető csoportok is vannak. A Bellingcat által átvizsgált, szabadon hozzáférhető képek alátámasztják állításaikat, miszerint a Demokracija egyik termékeny szerzője az egyik ilyen szélsőjobboldali csoportosulás tagja.

Az SDS-hez köthető médiumok mindegyikében egyértelműen a fősodorba kerültek a szélsőséges gondolatok. A Bellingcat által megszólaltatott szakértők egyetértenek abban, hogy az SDS médiagépezete Janša választási veresége ellenére nem fog eltűnni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.