2022. augusztus 10., szerda

MÉG SOHASEM TAPASZTALTAK EKKORA ÁREMELKEDÉST A NYUGDÍJASOK

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.08.10.


Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.


A dokumentum szerint júliusban a nyugdíjas fogyasztói árindex az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta. Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, amelyet 2007 márciusában tett közzé a KSH – írja a Világgazdaság.

Az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztói árindex eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben levő különbség – áll a KSH elemzésében. Az index 143 csoportból épül fel, a lefedettségi arány 93,41 százalékos az általános fogyasztói árindexhez képest. A nyugdíjas árindex szűkebb, kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános, és a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik a súlyozás. Nem tartalmazza a nyugdíjasok fogyasztásához nem köthető tételeket, így például a gyermekneveléssel, -gondozással kapcsolatos tételeket, idetartoznak olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai, az óvodai, a bölcsődei étkezés, a gyermekruházat, a tanszer és az oktatási szolgáltatások...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.