2022. augusztus 10., szerda

NESZE NEKED, ÉLELMISZERÁRSTOP! - AKÁR NAPONTA ÉRZÉKELHETŐ A DINAMIKUS DRÁGÍTÁS A BOLTOKBAN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.08.10.


Szinte mindenütt csak korlátozottan vehetők azok a termékek, amelyekre meglehetősen ötletszerűen árstopot vezetett be a kormány. Ezek helyettesítőinek ára viszont teljesen elszállt. Egyik vásárlásról a másikra óriási meglepetés érheti a háziasszonyokat. Összeszedtünk néhány konkrét példát.


Az idén júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – adta hírül a KSH. Ezen belül az élelmiszerek 27 százalékkal drágultak. Ne feledkezzünk el arról, hogy a statisztikusok által kimutatott átlagos drágulásban olyan cikkek is szerepelnek, amelyek árát a tavaly októberi szinten fagyasztotta be a kormány! Egyelőre október elsejéig hatályos a néhány élelmiszerre bevezetett árstop (az érintett termékekről részletesen itt írtunk).

A magyar infláció – számolta ki majdnem egy hónapja a GKI – az árstopok nélkül 30 százalék fölötti lenne. Azon a szinten, amire az élelmiszerek drágulásának üteme emelkedett. Érdemes ismételten hangsúlyozni, hogy a fogyasztói árak változását a KSH az úgynevezett fogyasztói kosár alapján követi. Azok a családok, amelyek egészen más arányokban költenek, nyilvánvalóan a drágulás más ütemét érzik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.