2023. január 10., kedd

2023: BRAZÍLIA, 2021: WASHINGTON, 2006: BUDAPEST

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2023.01.09.


Jair Bolsonaro, a legutóbbi választásokon vesztes egykori brazil elnök keményvonalas támogatói vasárnap megrohamozták az ország kongresszusát, elnöki palotáját és legfelsőbb bíróságát. Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, 2021 január 6-án az amerikai Capitolium épületét támadták meg Donald Trump bukott elnök csalódott hívei, 2006-ban pedig Budapesten voltak zavargások, amikor az akkori szocialista kormány ellen tüntetők szétverték a Magyar Televízió – akkor még a Szabadság téren álló – épületét, rendőrökre támadtak, autókat gyújtottak fel. Három évszám, három város – a történet ugyanaz.


Most vasárnap a feldühödött Bolsonaro-hívek áttörték a rendőrségi kordont és behatoltak a törvényhozás épületébe, emellett a közelben fekvő elnöki palotát és a legfelsőbb bíróság épületét is megtámadták. Többen bejutottak a kongresszus épületébe és ablakokat is betörtek.

A tavalyi brazíliai választások előtt nem sokkal, október elején Orbán Viktor is beszállt Bolsonaro kampányába. „Nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Jair Bolsonaro elnök úr” – írta akkor Orbán a Twitteren Bolsonaroról, a brazil népet pedig Bolsonaro támogatására szólította fel: „Kedves brazil barátaim, önök fontos választásra készülnek! Több mint 30 éve szolgálom hazámat, itt Európában. Sok vezetővel találkoztam, de nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Bolsonaro elnök úr... Azt kívánom, hogy folytathassa a munkáját, és önök Brazíliában mindannyian élvezhessék ennek áldását. Olyan elnökről beszélünk, aki a progresszív, liberális világuralom mellett is elég bátor volt ahhoz, hogy Brazíliát helyezze mindenek elé és a Jóistent mindannyiunk fölé. Sok sikert kívánok önöknek! Go Bolsonaro!”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.