2023. január 11., szerda

A POPULIZMUS ÉS AZ AUTOKRATA REZSIMEK ELHOZTÁK A DIKTÁTOROK ÚJ FAJTÁJÁT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KISS ANDRÁS
2023.01.09.


A félelemkeltés helyett új eszközhöz nyúlnak azok a vezetők, akik hatalmukat nem a társadalom érdekeit szolgáló eredmények alapján akarják megtartani – derült ki Szergej Gurijev közgazdász CEU-n tartott előadásán, amelynek témája a populista rezsim működése volt. Orbán Viktor neve többször elhangzott különböző kontextusokban.

Bár a populista politika felemelkedésével a populizmussal foglalkozó cikkeknek, előadásoknak, konferenciáknak is konjunktúrája van, mégsem annyira könnyű definiálni a fogalmat, amelyet egyébként idehaza is szinte mindennap használ valamelyik ellenzéki politikus.

Ehhez (is) adott némi segítséget a CEU bécsi campusán tartott előadásán Szergej Gurijev orosz professzor, a SciencePro rektorhelyettese, a nemrég megjelent (egyébként az előadó ígérete szerint hamarosan magyar fordítást is kapó) Spin Dictators című könyv társszerzője.

Pornó és populizmus

Gurijev szerint abban nincs vita a nyugati demokráciákban, hogy ennek a politikai berendezkedésnek a XXI. században két fő veszéllyel kell szembenéznie: a populista és az autokrata rezsimekkel és politikusokkal. Vagyis a kettőt nem lehet egybemosni, mint sokan hajlamosak megtenni akár idehaza is. Hogy miért, azt előadása későbbi részében részletesen is kifejtette.

Rengeteg biztonsági őr társaságában ment el nyáron Orbán Viktor Donald Trumphoz, erről itt írtunk korábban.

A politikai populizmus fogalmát már többen próbálták definiálni, Gurijev idézte például Jane-Werner Müller, a Princeton Egyetem tanárának ironikus definícióját, miszerint „az a populista, akivel nem értünk egyet”, de, mint mondta, az amerikai legfelsőbb bíróság egykori tagja, Potter Stewart bon mot-ja is nyugodtan alkalmazható, aki a pornográfiával kapcsolatban mondta, hogy „I know it when I see it”, vagyis „ha látom, biztosan felismerem”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.