2023. január 19., csütörtök

HOGYAN KERÜLT AZ UKRÁN BELÜGYMINISZTÉRIUM TELJES VEZETÉSE HÁBORÚ IDEJÉN UGYANARRA A HELIKOPTERRE?

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.01.18.


Elég nehéz feladat megállapítani, mi történt ma reggel a Kijev melletti Brovaryban, de próbáljuk meg: annyi bizonyos, hogy a teljes ukrán belügyminisztériumi vezetés életét vesztette egy helikopter-balesetben, melynek során gépük egy óvoda közelében zuhant le.

Lássuk, mit tudunk az eseményről (egyelőre nevezzük így, a szaknyelvet használva, mert még nem tudni, balesetről van szó, vagy harci cselekményről).

Tizennyolc ember meghalt, amikor lezuhant egy helikopter a Kijevi terület Brovary városában – közölte az ukrán belügyminisztérium. További 29 ember megsérült – pontosított Olekszij Kuleba, a területi közigazgatás vezetője. A halottak között három gyermek van, és további 15 gyermek megsérült. Mind a kilenc ember, aki a helikopter fedélzetén tartózkodott, meghalt – közölte a rendőrség. A többi halott és sérült annak az óvodának az alkalmazottai és gondozottjai közül került ki, amelynek közelében a helikopter lezuhant – közölte az ukrán elnöki hivatal.

Január 18-án reggel 8 óra 10 perc körül lezuhant az Ukrán Állami Mentőszolgálat helikoptere – közölte Igor Sapozsko, Brovary vezetője. Állítólag ködben az EC 225 Super Puma helikopter egy óvoda és egy lakóház közé zuhant, ami után tűz ütött ki. „Az óvoda helyiségei és az egyik közeli ház megsemmisült az erős robbanás következtében” – mondta a város vezetője. A gyerekeket és a személyzetet evakuálták az óvodából.

Az ukrán belügyminisztérium vezetője, Denisz Monasztirszkij elhunyt a balesetben – közölte Igor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője. Elmondása szerint a helikopteren tartózkodó Jevhen Jenin első belügyminiszter-helyettes és Jurij Lubkovics belügyminisztériumi államtitkár is életét vesztette. A belügyminisztérium legfelső vezetése helikopterrel utazott szolgálati úton az egyik harctéri „forró pontra” – mondta a Suspilne című lapnak az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kiril Timosenko.

Erre még ki kell térni, de folytassuk.

A baleset oka egyelőre ismeretlen.

Az ukrán belügyminisztérium, valamint az Ukrán Fegyveres Erők légiereje közölte, hogy korai lenne még a baleset okairól beszélni. Andrij Kosztyin ukrán főügyész elmondta, hogy az induló vizsgálat „a helikopter lezuhanásának minden lehetséges verzióját” megvizsgálja. Ugyanakkor Anton Gerascsenko, ukrán belügyminiszteri tanácsadó olyan verziókat sorolt fel, mint a szabotázs, a berendezések meghibásodása és a repülésbiztonsági szabályok megsértése. Az ukrán média szerint a pilóta hibája is a lehetséges verziók között szerepel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.