2023. január 21., szombat

NAHALKA ISTVÁN: A KORAI SZELEKCIÓ MÁR A KÖZÉPISKOLÁBAN ELÜLTETI A RASSZIZMUS MAGVAIT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.01.21.


Magyarország iskolarendszere túlzottan szelektív – állapította meg Nahalka István oktatáskutató a Hírklikknek adott interjúban. A mai középiskolai felvételi kapcsán beszélgettünk vele. Mint mondta, erre a vizsgára azért van szükség, mert a gyerekek szabadon jelentkezhetnek ezekbe az intézményekbe, de valamilyen módon el kell dönteni, hogy ki melyik iskolába kerüljön. Csakhogy ezzel a korai szelekcióval csak a későbbi rasszizmus és előítéletesség magvait ültetjük el.


Ma tartják meg a középiskolai felvételit, több mint 71 ezer általános iskolás diák vizsgázik majd magyarból és matematikából, 56 ezer nyolcadikos, 9100 hatodikos és több mint 6 ezer negyedikes, akik olyan intézménybe mennek, ahol figyelembe veszik az írásbeli felvételi eredményét. Szükség van egyáltalán középiskolai felvételire?

A jelenlegi helyzetben abban az értelemben szükség van rá, mert Magyarországon a gyerekek szabadon jelentkezhetnek a középiskolákba. Ezért valamilyen módon el kell dönteni, hogy ki melyik iskolába kerüljön. Lehet ugyan gondolkodni más módszereken, talán olyanokon is, amelyek kevésbé megterhelőek a gyerekek, sőt, a szülők, és a pedagógusok számára is, de azért itt valamilyen fajta teljesítménymérésnek alapvetően léteznie kell. A baj nem is ez, hanem, hogy kell-e nekünk egyáltalán egy olyan szisztéma, amelyben szükség van az ilyen jellegű megméretésekre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.