2023. január 10., kedd

SPIRÓ GYÖRGY: CSERNOBIL ÓTA MÁSKÉPP LÁTOM A VILÁGOT

KLIKKTV / TÍZ
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2023.01.10.


Spiró György szerint a történelem állandóan ismétli önmagát. A jelenlegi helyzetet olyannak látja, mint amilyen az I. világháború idején volt, technikailag pedig a II. világháborúra emlékezteti. Az író minderről a Klikk TV Tíz című műsorában beszélt Bolgár Györgynek. Hozzátette, mindig volt egy „szent szövetség”, amely felosztotta a háborúk utáni világot.


Spiró György a csernobili katasztrófa óta más szemmel nézi a világot. Amikor az történt, akkor éppen Varsóba tartott – ahogy fogalmazott – „a csernobili felhőben”. A lengyel fővárosban a robbanás után harmadnapra hallhatta a Szabad Európa lengyel adásában, valójában mi történt. Ugyanarról további másfél nappal később számolt be a magyar adás. „Megdöbbentem, hogy a lengyelek előbb jutnak információhoz” – mesélte.

Azon pedig még inkább megdöbbent, hogy az akkori lengyel kormány azonnal hozott intézkedéseket: a gyerekek nem mehettek a játszótérre, egyből kaptak jódot, az ablakokat be kellett csukni. Május elsején pedig, hazatérve azt tapasztalta, hogy bár „ugyanazt az atomfelhőt fújta felénk a megfordult szél, de itthon csak olcsóbb lett a saláta”. Ettől – mondta – annyira megijedt, hogy azt hitte, az a könyv, amin dolgozik, lesz az utolsó alkotása. „Azóta minden művemet úgy írom, hogy ez az utolsó és nem biztos, hogy be tudom fejezni”. Mint felidézte, azóta a veszélyt is jobban érzékeli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.