2023. január 19., csütörtök

ZÖMÉBEN OLYAN ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBA VEZÉNYELTEK ISKOLAŐRÖKET, AHOL A DIÁKOK NAGY RÉSZE ROMA – AZ OMBUDSMAN SZERINT NEM TÖRTÉNT DISZKRIMINÁCIÓ

RTL
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2023.01.17.


Az iskolaőrök szeptember óta tizenegyszer alkalmaztak testi kényszert, egyszer a bilincs is előkerült, míg egy másik esetben „vegyi eszközt” is bevetettek. A kivezénylési gyakorlat miatt eljárást kezdeményező Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete szerint az egész iskolaőri program büntetésként és megfélemlítésként értékelhető, amelyet a cigány lakosság azért kénytelen elszenvedni, mert szót emelt a gyöngyöspatai szegregáció ellen.


Nem tekinthető diszkriminatívnak az a folyamat, amikor arról döntenek, hogy mely intézményekbe vezényelnek iskolaőröket – az rtl.hu információi szerint ezt állapította meg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH). A Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete azért kezdeményezett eljárást, mert a szervezet álláspontja szerint diszkriminatív, hogy a program indulásakor elsősorban azokban az általános iskolákban teljesítettek szolgálatot az iskolaőrök, ahol túlnyomórészt romák tanultak.

Ez utóbbit az Oktatási Hivatal statisztikái is alátámasztották: 2020 szeptemberében

288 általános iskolában jelentek meg az egyenruhások, az érintett intézmények döntő többségében pedig jelentős (151 iskola esetében például legalább 40-50 százalékos) volt a cigány származású diákok aránya.

A hivatalos álláspont szerint az iskolák dönthetnek arról, hogy igényelnek-e iskolaőrt, a kivezénylés folyamatát azonban egyetlen jogszabály sem határozza meg pontosan. A Népszava korábbi cikke szerint ráadásul arra is volt példa, hogy olyan helyre is kivezényeltek egy rendőrségi alkalmazottat, ahol nem is kértek ilyen segítséget.

A panaszt – a Klebelsberg Központ, a Belügyminisztérium, valamint az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztérium gyakorlata ellen – először 2020-ban nyújtották be, az eljárás tavaly decemberben zárult le. A beadvány készítőinek érvelése szerint a kormány büntetésként hozta létre az iskolaőrséget, amiért több cigány tanuló is pert nyert a gyöngyöspatai szegregációs ügyben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.