2023. február 27., hétfő

ELHIBÁZOTT KÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁJÁT PRÓBÁLJA MENTENI AZ ORBÁN-KORMÁNY

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.02.26.


Sokan műbalhénak tartják, de valószínűleg ezúttal tényleg visszanyalt a fagyi, amikor a Fidesz legutóbbi frakcióülésén vita alakult ki a svéd és finn NATO csatlakozás ratifikálása kapcsán. Orbán Viktor ugyanis olyan sikeresen hergelte a sajátjait a két északi ország ellen, hogy most, amikor meg akarta szavaztatni a katonai szövetséghez való csatlakozásukat, néhány képviselő felháborodott. Az indok az volt, hogy a skandináv demokráciák aggódnak a magyar jogállamiság állapota miatt, amit a fideszesek jelentős része nem tart megalapozatlannak, így cserébe a bírálatok visszavonását követelik. Csakhogy Orbán Viktor már más narratívát épít, amiről a mezei képviselőket nem világosították fel.


Bizonyára sokan emlékeznek még azokra a gúnyolódó megjegyzésekre, melyeket kormánypárti politikusok és a nagy kormányzati hazugságokat népszerűsítő közmédia adott közre azzal kapcsolatban, hogy a nyugati országok már augusztusban arra készülnek, spórolni fognak az energiával, mert az orosz-ukrán háború miatt kevés lesz a földgáz, és az elektromos áram ára is az egekbe szökhet. Aztán Orbán Viktor kiadta a parancsot, hogy mostantól az energiaválság miatt rendkívüli intézkedésekre lesz szükség idehaza is, és mindjárt megváltozott a közfelfogás a spórolásról a kormány támogatói között is.

Orbán Viktor – akár egy nagy tekintéllyel bíró karmester – olykor felemeli a pálcáját, és a fideszes zenekar minden tagja feszülten figyeli, melyik dallamot dirigálja számukra a következő percekben. Ma már ilyen egyszerűnek tűnik eljátszatni bármit is az engedelmes zenekarral, amelyben nincsenek egyéni kezdeményezések, melléfogások vagy elrontott futamok. A fideszes tábor fegyelmezetten veszi tudomásul, ha a karmester levesz a műsorról egy aktualitását vesztett darabot, és egy új kottát oszt ki közöttük, melyet a lehető leggyorsabban be kell tanulniuk.

Ez történik most azzal a magyar állásponttal, melyet eddig képviselt a kormány az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Ebben az esetben azonban igen érzékeny húrokat kell pengetni, ugyanis Orbán irányvonalát nem lehet az egyik percről a másikra megváltoztatni, ahogy a kedvenc dallamokat se lehet csak úgy száműzni a repertoárról. Eddig ugyanis olykor harsány, olykor pedig visszafogott orosz-pártiság jellemezte a magyar külpolitikát, a háború egyéves évfordulójára viszont nyilvánvalóvá vált, hogy ez az irány semmiféle haszonnal nem jár, sőt...

Valószínűleg a végső lökést a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatójának magyarországi látogatása adta meg, amikor világossá vált Orbán Viktor számára is, hogy az ázsiai nagyhatalom nem kíván érdemben beavatkozni a konfliktusba Oroszország mellett
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.