2023. február 6., hétfő

KÉT NAGYON FONTOS BEJELENTÉSRE VÁR AZ EGÉSZ NAPELEMPIAC

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.02.06.


Különös kifejezéseket tanulunk meg újabban a magyar lakossági energiapiacon.

Tavaly életbe lépett a rezsicsökkentés csökkentése, most pedig jöhet a betáplálás felfüggesztésének felfüggesztése.

Az unió kívánságára a kormányzati nyilatkozatok ugyanis már arra utalnak, hogy lassan megérkezhet a HMKE (háztartási méretű kiserőművek) betáplálási felfüggesztésének kivezetése vagy részleges kivezetése.

A nagy lezárás

Tavaly jelent meg a Magyar Közlönyben a napelempiac azon szabályozása, amely szerint aki nappaneleket telepítene a háztetőre, az 2022. október 31-ig még a régi rendszer (éves bruttó szaldós elszámolás) szerint tudott csatlakozási kérelmet beadni, de utána már csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját fogyasztásra termel. A háztartási méretű kiserőművek által termelt energia hálózatba táplálásának lehetőségét a kormány ugyanis ideiglenesen felfüggesztette.

Az éves szaldós elszámolás valóban nagyon kedvező volt a lakosságnak, azt jelentette, hogy a naperőművesek termelhettek és fogyaszthattak áramot, de csak azért a villanyért fizettek, amennyivel a szaldó után a fogyasztásuk meghaladta a termelésüket. Ez egy úgynevezett műszaki elszámolás volt, ahol kWh állt szemben kWh-val, és ezeket évente egyenlítették ki...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.