2023. február 25., szombat

MÁR A MAGYAROK 30 SZÁZALÉKA ÉL FALVAKBAN - TÉNYLEG ELÉRKEZETT A KISTELEPÜLÉSEK FELVIRÁGZÁSÁNAK IDEJE?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.02.24.


Több adat is arra utal, hogy a községekben, kisebb településeken a demográfiai folyamatok az elmúlt években az átlagosnál kedvezőbben alakultak. Ezt még valamennyire a lakásépítések száma is alátámasztja. Kérdés viszont, hogy a mostani válságos helyzet hogyan hathat majd.


Az Azénpénzem.hu megvizsgálta a friss népszámlálási adatokat településtípusonként. Mint látszik, a községekben az előző, 2011-es összeírás idején összesen több mint 2,9 millióan éltek. A tavalyi számok szerint körülbelül 2,88 millió volt a kis településeken élők száma. A visszaesés számításaink szerint az országos átlag (közel 3,4 százalék) mindössze felére rúgott.

A közhiedelemmel ellentétben a mustra nem csak a falvak elnéptelenedésére nem utalt, még arra sem, hogy igazán ott öregszik el a népesség. Korcsoportonként áttekintve ugyanis a 65 évnél idősebbek száma országosan mintegy 19 százalékkal nőtt, a községekben viszont az emelkedés „csak” 14 százalék lett. Tavaly a kis településeken összesen 552 ezer idős ember élt, szemben a 2011-es 484 ezerrel. Ezek a számok persze az összes többihez hasonlóan – mint arról korábban már írtunk – jókora területi különbségeket takarnak.

A friss népszámlálási adatok alapján végzett számításaink szerint a községekben élők aránya a korábbi 29 százalékról 30 százalékra nőtt.
Csak érdekességképpen: míg Pest megyében a községekben lakó idősek száma több mint 30 százalékkal nőtt, Borsod-Abaúj-Zemplénben 2,3 százalékos volt ez a gyarapodás. A különbség a népesség alakulásának két szélsőséges értékében még nagyobb. A békési falvakban a két népszámlálás között 14,3 százalékkal csökkent a lakosság, miközben Győr-Moson-Sopron községei 12,3 százalékos gyarapodást mutathattak fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.