2023. február 24., péntek

RÁCZ ANDRÁS: EZ PUTYIN HÁBORÚJA, ÉS NEM FOGJA MEGNYERNI! EGY ÉVE TÁMADTA MEG OROSZORSZÁG UKRAJNÁT

WMN.HU
Szerző: DIÁN DÓRI
2023.02.24.


2022. február 24-én reggel nem hittünk a szemünknek a híroldalak feszült böngészése közben: a hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát. Egy év telt el azóta, és a legfontosabb állítás, amit az orosz–ukrán háborúról ma le lehet írni, az az, hogy még nincs vége. Az elmúlt esztendő háborús eseményeit, és ezek szociális és gazdasági következményeit Dián Dóri foglalta össze Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság elemzőjének segítségével. Arra is kitértek, hogy mikor és hogyan lehet vége a háborúnak.

Régi háború

Kezdjük azzal, hogy az orosz–ukrán ellentét nem 2022 februárjában kezdődött az akkori támadással. A két fél közötti konfliktus immár kilenc éve, a Krím félsziget orosz megszállása és törvénytelen annexiója óta tart. (Azt, hogy akkor az oroszok miért és hogyan foglalták el a Krímet, és hogy mi vezetett odáig, ez a videó foglalja össze közérthetően.)

Ennek különféle fázisai voltak, kevésbé intenzív, meg sokkal intenzívebb, de ez ugyanaz a háború. Csak hogy a nagyságrendeket érzékeljük: Európában több mint kilenc évig tartó háború utoljára a spanyol örökösödési háború volt, ami 1701 és 1714 között zajlott”

– mondja Rácz András, aki bár az egyike volt annak a két magyar szakértőnek, akik előre jelezték, hogy Oroszország támadni fog – a másik Jójárt Krisztián biztonságpolitikai elemző volt –, de arra ő sem számított, hogy egy évig elhúzódik a háború...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.