2023. február 27., hétfő

SÍKLAKI ISTVÁN: HA BEVEZETNÉK A KÖTELEZŐ SORKATONASÁGOT, AKKOR INNEN MENNI KELL

HÍRKLIKK
Szerző: LÁSZLÓ B. KATALIN
2023.02.26.


Ez a nemzet nagyon sokáig eltűr mindent, ha holnap azt mondaná Orbán, hogy visszahozza a sorkatonaságot, akkor azt mindenféle különösebb cirkusz nélkül meg tudná csinálni, csak annyit kockáztatna, hogy ha nem zárja le a határokat, akkor még nagyobb tömegével menekülnének el a fiatalok, mint most, de ennél komolyabb ellenállás nem lenne. Így válaszolt a Hírklikknek Síklaki István szociálpszichológus, egyetemi tanszékvezető docens arra a kérdésre, hogy mi történne, ha újra kötelezővé tennék a sorkatonaságot. A kérdés azért merült fel, mert a Fidesz gyakran lebegteti, de egyelőre minden esetben tagadja, hogy erre készülnének. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is igyekezett a napokban mindenkit megnyugtatni, hogy a kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.


Síklaki István szerint az, hogy nem állnának ellen a sorkatonaság újbóli bevezetésének, nem csak magyar sajátosság, jelen van Kelet-Európa más országaiban és a Balkánon, de más távolabbi országokban is. Ha lerohannak valakit és szabadságharcról van szó, akkor nagyon másképp gondol erre az ember, mintha nem éli át ezt a fajta szörnyűséget.

„Ha megkérdeznének, hogy apaként a fiamat vagy a hazámat választanám, én is azt mondanám, hogy a fiamat. Itt nem is a fiatalemberek az érdekesek, mert nyilván ők azt mondják, hogy ez hülyeség. Ez politikai szempontból éppen az időseket célozza meg, azokat, akik ostoba nosztalgiával beszélnek arról, hogy bezzeg az ő idejükben jó volt a katonaság, fontos volt és fegyelemre, hazaszeretetre tanított. Egy kisebb településen tízből nyolc idősebb ember helyeselné ilyen megfontolásból a kötelező sorozást, miközben mindenki tudja, hogy a Magyar Néphadsereg minden volt, csak nem fegyelem, nem hazaszeretet, hanem kupleráj és röhej.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.