2023. február 25., szombat

TGM: „SZOCIALISTÁK ÉS FEMINISTÁK, MELEG, KISEBBSÉGJOGI ÉS SZAKSZERVEZETI AKTIVISTÁK ÖSSZETARTOZNAK, MERT MINDANNYIUNKAT UGYANAZ AZ ELLENSÉG ÜT-VÁG” (2009)CHRIS HARMAN INTERJÚJA TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓSSAL

MÉRCE
Szerző: CHRIS HERMAN
2023.02.25.


Az alábbiakban olvasható interjút Chris Harman készítette Tamás Gáspár Miklóssal 2009 első felében, és az International Socialism 123. számában jelent meg az év júniusában Hungary – „Where we went wrong” címmel.

Harman a Szocialista Munkáspárt (SWP, Egyesült Királyság) egyik vezetője volt, valamint az International Socialism és a Socialist Worker lapok szerkesztője. 2009 novemberében hunyt el.

Az interjú most először olvasható magyar nyelven. Noha Koltai Mihály fordítása röviddel az angol közlés után elkészült, Tamás Gáspár Miklós pedig elkezdte átnézni, a munka nem fejeződött be. Meggyőződésünk azonban, hogy az interjúban elhangzottak érdemesítik rá, hogy most, 14 év után közreadjuk.

Az interjúban a 2023. január 15-én elhunyt barátunk és közeli munkatársunk többek közt a rendszerváltó ellenzéki mozgalomról, a gondolkodásának változásáról és a 2008/2009-es világválság sújtotta Magyarországról közöl megannyi, a mából nézve is számos tekintetben megvilágító részletet. A beszélgetésnek különös értéket ad, hogy benne részletesen kifejti, milyen körülmények befolyásolták a kilencvenes évek közepétől a marxista fordulatát.

Mivel az angol nyelven megjelent interjú közlése óta 14 esztendő telt el, a szöveg bizonyos részleteit az interjúban megjelent eredeti lábjegyzeteken és a fordítói megjegyzéseken túl szerencsésnek láttuk pár magyarázó jegyzettel ellátni. Ezek <> zárójelben találhatók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.