2023. március 9., csütörtök

FLECK ZOLTÁN: MAGYARORSZÁGON SENKI ÉS SEMMI SEM FÜGGETLEN ORBÁNTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.03.09.


Jogállamokban feltétel, hogy függetlennek kell lennie a jegybanknak, ráadásul úgy, hogy együtt kell működnie a kormánnyal. Fontos, hogy a pénzügypolitika és a gazdaságpolitika koherens legyen. Nálunk semmi nem független, nem tud igazán független lenni. Ami a jegybankban történik, az a miniszterelnök jóváhagyásával történik – mondta a Hírklikknek Fleck Zoltán. A jogszociológust Matolcsy György jegybankelnök újabb kemény kormány- és Orbán-ellenes beszédéről kérdeztük. Mint mondta, nem lenne akadálya, ha meg akarnának szabadulni Matolcsytól, de ha megtartják, a miniszterelnök hivatkozhat rá, hogy az MNB akadályozta a kormány politikáját.


Matolcsy György jegybankelnök parlamenti beszédében éles kritikát fogalmazott meg, és szembement a kormánnyal, most már Orbán Viktorral is. Mitől ilyen bátor a jegybankelnök?

Ennek többféle magyarázata is lehet. A dolog részleteiről, a személyiség belső vívódásairól, és egyéb szervezeti tényezőkről nyilván keveset tudunk, úgyhogy tulajdonképpen csak racionálisan találgathatunk. Ennek eléggé szűkek a körei, mert ezek a döntések nem mindig racionálisan következnek be. Nyilvánvalóan van egy súlyos szakmai vita, ami régóta tart. Varga Mihály pénzügyminiszter – tehát a kormány – és az MNB között egy másik típusú gazdaságpolitika körvonalazódik. Ennek azonban nincs sok jelentősége egy olyan rendszerben, ahol a kormánynak nem nagyon van se ellenlábasa, se kontrollja, és végső soron mindig neki lesz igaza. Ami – függetlenül az MNB elnökétől – általánosan a Parlamentben zajlik, az a magyar politikai rendszerben nem lényeges, hiszen az országgyűlés ki van iktatva. Ott bárki szabadon beszélgethet, ölelgethet parlamenti képviselőket, nevetgélhet a másikon, és mondhat akár kritikus dolgokat is, nem ez alapján fognak eldőlni a dolgok. Ugyanakkor Matolcsy György egy szakmai közegben is van – én ehhez nem értek, de azt mondják a hozzáértők, állítólag a Magyar Nemzeti Bankban még vannak szakemberek –, és nyilván van egy szakmai nyomás, hogy képviseljen valamilyen szakmai álláspontot a politikai arénában. Ám ennek a következményei a magyar kormány gazdaságpolitikájára nézve meglehetősen „vékonyak” lesznek, mert a kormány azt csinál, amit akar...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.