2023. április 26., szerda

A MAGYAR ALAPÍTVÁNYI EGYETEMEK EU-S KIZÁRÁSA MIATT AZ ÁLLAMI MŰEGYETEMNEK IS MAGYARÁZKODNIA KELLETT

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.04.25.



Az egyik utolsó magyar állami fenntartású egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) legalább 20 aggódó levelet kapott külföldi pályázati partneregyetemeitől. Az iránt érdeklődtek, hogy a BME vajon továbbra is finanszírozható-e az EU-s pályázatokon keresztül – írta meg a Science Business. Az egyetemnek közleményben kellett tisztáznia a helyzetet.

Felsőoktatási szereplők korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy az alapítványi egyetemek elvágása az EU legnagyobb tudományos és kutatási programjától nemcsak a kiszervezett egyetemeket, hanem az állami fenntartásban maradt intézményeket is hátrányosan érintheti – a jelentős kutatási pénzekért folytatott kiélezett versenyben minden részlet számít.

Több hónapja karanténban

A közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott, a kormány által az állami ellenőrzés alól kiszervezett – „modellváltó” – magyar egyetemek tavaly december óta formálisan ki vannak zárva az olyan EU-s felsőoktatási és tudományos együttműködésekből, mint az Erasmus és a Horizont program.

Az Európai Bizottság azért hozta meg a döntést, mert a közérdekű vagyonkezelői alapítványi fenntartásban nem látta biztosítottnak a források elköltésének transzparenciáját, többek között az alapítványok kuratóriumainak tág jogkörei miatt, valamint azért, mert ezekben kormánytagok is ültek, időben korlátlan mandátummal.

A miniszterek és kormányzati szereplők azóta lemondtak kuratóriumi tagságukról, a kormány azonban egyelőre nem oldotta meg az összes EU-s aggályt, a tárgyalások folynak, és a kizárás továbbra is érvényben van. Egy nemzetközi riport nemrég arra a következtetésre jutott, hogy a vagyonkezelő alapítványi egyetem modellje példátlan Európában, ehhez még csak hasonlót sem lehet találni. Az Európai Egyetemek Szövetsége rögzítette: az alapvető döntéshozatal kiszervezése olyan testületekbe, amelyeknek tagjait kizárólag a kormány nevezi ki, és a mandátum élethosszig tart, az intézményi önrendelkezés visszavágásának tekinthető, és nincs összhangban az Európában megfigyelt egyetemirányítási modellekkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.