2023. április 29., szombat

FERENC PÁPA ELSŐ BESZÉDÉBEN KEMÉNYEN BESZÓLT ORBÁNNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.28.


Ferenc pápa nem ült fel az Orbán készítette „kisvasútra”, a maga finom, de egyértelmű módján nagyon keményen beszólt a magyarság és a magyar nép méltatása közben Orbán Viktornak. Azt kell mondanunk, első Budapesten tartott beszédével kiérdemelte újra Bayer Zsolt jelzőit, mert a szegények támogatásáról és a menekültek, az idegenek befogadásáról beszélt, méghozzá Szent Istvánra, és fiához, Imre herceghez címzett intelmeire hivatkozva. A magyar alaptörvényből nem azt idézte, hogy az apa férfi és az anya nő, hanem azt, hogy az államnak gondoskodnia kell a rászorulókról.

Az Orbán Facebook oldalára feltöltött beszéd (csupán a második részben hallható) tolmácsolása szerint Ferenc pápa az Európai Unióról és az alapító atyák szellemiségéről beszélt, amely szemben áll Orbán EU-ellenes ideológiájával és gyakorlatával. Az egységre emlékeztetett, s megerősítette Robert Schuman (az EU egyik alapítója) gondolataival, hogy a világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt veszélyeztető erőkkel szemben arányos kreatív erőfeszítéseket teszünk. Lefordítva napjainkra, az oroszokkal szemben arányos ellenállást kell tanúsítani, amit ma az EU megtesz.

Aztán a békéről azt mondta, „gondolva a meggyötört Ukrajnára is, vajon hol vannak a békét szolgáló kreatív erőfeszítések?” Az MTI meghamisította ezt a mondatot, kihagyvabelőle, hogy a békét szolgáló kreatív erőfeszítések a meggyötört Ukrajna szempontjából értendőek. Az MTI ehelyette ezt írta: „A jelenkor történelmi időszakában számtalan veszély leselkedik ránk, de vajon hol vannak a békét szolgáló kreatív erőfeszítések? – tette fel a kérdést Ukrajnára utalva az egyházfő.” Ez nem ugyanaz, mint a „meggyötört Ukrajnára gondolva”, mert az MTI csak a háború helyére utalt.

A pápa azt üzente Orbánnak, hogy el kellene gondolkodni az egység fontosságán, ami nem egyformaságot jelent. Orbán az európai és a transzatlanti egység egyedüli megbontója, legutóbb ugyanezt David Pressman mondta, hogy Magyarország nem bonthatja meg a NATO és az EU egységét. Beszélt Budapest kerületeinek sokféleségéről, a sokféleségről, mint értékről. Emlékezzünk arra, hogy Orbán országa még nemzetközi szerződéseket is megvétóz, ha abban megjelenik a sokszínűség kifejezés és a sokszínűség, mint érték. Budapest kapcsán ez a sokszínű főváros kiéheztetését jelenti.

Ezután elmondta Orbánnak az Európai Unió lényegét: „a 27 nemzetet törmörítő EU számára is, amely a népek közötti hidakra épül, szükséges mindegyikük hozzájárulása, anélkül, hogy ez bármelyikük egyedoiségét csorbítaná.” Megint az egyik keresztény alapító atyát idézte, hogy az egységes Európa semmit nem vesz el az egyes országok sajátosságaiból és dicsőségéből, hanem ez ősszeadódik. „Erre a harmóniára van szükségünk” – oktatta Orbánt a pápa.

Olyan egészre – mondta- , amely nem nyomja agyon a részeket, s olyan részekre, amelyek jól illeszkednek az egészbe. Orbán Magyarországa elleni eljárások oka az, hogy nem illeszkedik az egészbe. A pápa ehhez a magyar alaptörvényből idézett, hogy „valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki”. Márpedig ha van valami, ami a Nemzeti Együttműködés Rendszerét jellemzi hazai és európai szinten, az nem más, mint az együttműködésre való hajlandóság totális hiánya.

A pápa ezután face to face szembesítette Orbánt politikája elfogadhatatlanságával: „Olyan Európára gondolok – mondta -, amely nem válik a részei túszává, és az önmagára hivatkozó populizmus áldozatává”. Amikor ezt mondta a pápa, felnézett a papírból és Orbánra tekintett. Ezek a populizmusról és megosztásról szóló szavak senki másra nem vonatkozhatnak Európában, csak Orbánra. Orbán azt teszi a vétóival, amit a pápa ezzel elítélt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.