2023. április 14., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.04.12.


A SZERK.


A SZERK.
Ordasok közt


Lapunk nyomdába küldése után, de megjelenése előtt, szerda délután izgalmasnak ígérkező sajtótájékoztatót tart (önöknek: tartott) David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Közléseinek tartalmáról, e sorok írásakor kedd délután lévén, értelemszerűen sejtésünk sincs – lehet, nem is lesz semmiféle nagy bejelentés, végül is láttunk már olyat, konkrétan nyolc és fél évvel ezelőtt, hogy az amerikai kormányzat megijedt saját magától.

A SZERK.

Mindenkinek a maga keresztje

Csodálatos videósorozattal kedveskedett híveinek húsvét alkalmából Orbán Viktor. Mindenki megnyugodhat, miniszterelnök úr jól eszik, minden rendben van, mert kell is a kondíció, hogy a kezében tudja tartani szegény kis Magyarország dolgait.

PUBLICISZTIKA

SAUSIC ATTILA
A bricsesztől a kapucniig

Baloldali radikalizmus Németországban

A német szélsőbal harciassága visszavezethető a Weimari Köztársaságig, ha eltekintünk attól, hogy annak idején, az 1920-as években egy centralisztikusan irányított tömegpárt – a Németországi Kommunista Párt – félkatonai szervezete, a Vörös Frontharcos Szövetség keveredett véres utcai összecsapásokba a nemzetiszocialisták szintén paramilitáris roham­osztaga, az SA csapataival. A II. világháborút cezúra követte: a németek mintegy két évtizedig békésen fáradoztak az újjáépítésen, majd a szolid polgári lét megteremtésén.

LÁSZLÓ GÉZA
Erőltetett menet

Pak tábornok és a „nagy lökés”

Az iparpolitika a 20. század gazdaságpolitikai csodafegyvere szeretett volna lenni, de a kormányok ritkán arattak vele átütő sikereket.

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Mihály: A barangoló Szókratész

Szókratész az őserdőben

Drága Szókratészem, régóta nem hallottam rólad, igaz, te se rólam. De maradjunk most nálad. Sejtésem szerint Dél-Amerikában vagy.

BELPOL

ORBÁN ÉS AZ ÚJ FÖLDGÁZERŐMŰVEK
Áramgyárak és álomgyárak

Az energiaszektorban a kormányzat most éppen a földgáztüzelésű villamos erőművek építésére esküszik. Ám sem az nem világos, hogy mi végre, sem az, hogy miből, kinek a pénzén épülne a három új, méregdrága „áramgyár”.

A MAGYAR NEMZETI BANK ÉS A KORMÁNY ELLENTÉTE
Első vérig


Miről szól valójában a jegybank és a kormány párharca? Szakmai vita ez? Mennyire vehető komolyan az a szakmai kritika, amely húsz éve ugyanazokra a panelekre épül? Mennyire befolyásolják e konfliktust személyes averziók?

BOTRÁNY ÁRNYÉKÁBAN VÁLASZTOTT ÚJ ELNÖKSÉGET A MAGYAR PÜNKÖSDI EGYHÁZ
A szent kézigránát

„Az adófizetők pénzéhez csak megfelelő politikai kapcsolatokon keresztül lehet hozzájutni – mintegy a kormányzat kegyei­ből. (…) Ennek a rendszernek nemcsak az ún. NER-lovagok, hanem az egyházak is haszonélvezői lehetnek.” Mindez a pünkösdi egyházban kialakult helyzetet vizsgáló belső elemzésben olvasható. Az egyházon belül nem nyugszanak a kedélyek.

FILM

INTERJÚ
„Még mindig fehér a rendező”

Császi Ádám rendező, Horváth Kristóf színész, Wieland Speck színész-rendező

A Háromezer számozott darab című új magyar filmben nehéz sorsú roma fiatalok mesélik el az életüket, s történeteikből egy keménykezű fehér rendező készít színdarabot. Az előadást meghívják egy német színházi fesztiválra, a társulat szürreális utazása pedig számtalan kérdést vet fel a rasszizmusról, a reprezentációról és magáról a művészetről is. Ezekről beszélgettünk az alkotókkal.

TÉVÉSMACI
A száguldó antilop


Amikor Sztupa és Troché hazafelé tartottak a vásárból, zuhogott eső. Egész nap zuhogott az eső, már a vásárban is, szakadatlan.

ZENE

INTERJÚ
„Ellenőrzésük alatt”

Takács Tibor történész az államilag felügyelt popzene évtizedeiről

A magyar popzene már az érett kádári pártállamban is rendkívüli módon érdekelte a kultúra irányítóit, s oda­figyelt az állambiztonság is. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa, a téma kiváló kutatója idézi fel a kor erkölcseit.

INTERJÚ
„Hallani tanítom az embereket”

Földes Imre, a Zeneakadémia nyugalmazott tanára

Több ezer előadás után, 89 évesen is nem szűnő lelkesedéssel hirdeti a szépséget, és nem csak a zenéét. Boldogan drukkol a kortárs zeneszerzőknek, az ítélkezést másra hagyja. Büszke a honlapjára (Földesimre.hu), amelyen hozzáférhető az életműve.

MI A KOTTA?
Ívelő csillagok


Klasszikus zenei programajánló a 2023/15. hétre

SZÍNHÁZ

FŐIGAZGATÓ-VÁLASZTÁS A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZNÁL
Verseny szűkített pályán


Szegeden úgy választanak vezetőt a színház élére, hogy az állam még nem árulta el, mennyi pénzt ad idén működésre, miből fizetik az energiaszámlákat. Így is volt verseny is, dráma is.

RÉS A PRÉSEN
„Stréber diák voltam”


Szilvási Anna táncos

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Kóválygó ködfoltok

Ványa bá

Ódon udvarház szobabelsője, a lócán meglett ember pihen, fejét egy széthajtott újság takarja el. Kint süvít a szél. Nem is biztos, hogy süvít, de mi úgy érzékeljük a csehovi színteret, mint egy természeti elemektől védett szigetet. Persze azt is tudjuk, hogy a melankolikus hangulatú teázás (itt kávézás lesz) mellé drámát is kapunk. Ám először egy kis vizet: szódásüvegből arcra (Ványa báéra – Görög László), a házi vízgyűjtő aknából meg nyakra és főre (Ásztrov doktorra – Szabó Győző). Nyár van. Egy görögdinnye is előkerül.

KÖNYV
Asszonyok

Katarína Kucbelová: Főkötő

Egy Pozsonyban élő negyvenes nő (feleség és anya) elhatározza, hogy megtanul šumiaci főkötőt varrni és hímezni. E célból két éven át látogatja a nyolcvanéves Il’kát, a mesterség egyik utolsó képviselőjét, alkalmanként öt órát utazva Pozsonyból a Felső-Garam mente, Liptó, Gömör és a Szepesség határán fekvő faluba (magyar nevén Királyhegyaljára).

TÉVÉSOROZAT
Piros hó esik

Extrapolációk

Tavaly nyáron szabályosan végigperzselte a magyar médiát Gelencsér András vegyész, légkörkutató, a Pannon Egyetem rektorának nyilatkozata, amelyben kifejtette: a klímaváltozást nem tudjuk visszafordítani, civilizációnk összeomlása már csak néhány évtized kérdése.

KIÁLLÍTÁS
Ott repül a kismacska!

Ergy Landau, Budapest – Párizs, 1896–1967

A francia fotóművészet harmincas évektől jegyzett alkotója Landau Erzsébet néven született egy jómódú kereskedőcsaládban. Kezdetben Máté Olgánál tanult, s már 1919-ben (23 évesen) megnyitotta első, gyerekportrékra szakosodott műtermét.

KONCERT
A Ligeti-buborék

Eötvös Péter és a Klangforum Wien – Ligeti 100

Április 13-án a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában nyílik a Ligeti-labirintus című kiállítás, amelynek „előzenekaraként” a Müpa folyosóján is megtekinthetünk 12 tablót Ligeti György életéről és munkásságáról.

LEMEZ
Egy álommal több

M83: Fantasy

A francia M83, Anthony Gonzales legszemélyesebb projektje csaknem negyedszázados előtörténettel és terjedelmes diszkográfiával büszkélkedhet.

Tuareg rock
Tamikrest


Hamarosan Budapesten koncertezik az egyik legizgalmasabb hangzású afrikai rockzenekar, a Maliban alapított Tamikrest. Zenéjüket leginkább sivatagi bluesnak vagy tuareg rocknak (tishoumaren) szokták nevezni, amelyben a tradicionális afrikai ritmusok és dallamok nyugati rockzenével keverednek.

KÖNYV

POETA.DOC
A műszubjektum hallgatása


Szabados Attila: A versbeszélő

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Tetris


A 80-as évek Budapestjén egy irodai dolgozó kezdetleges programmal játszik a számítógépén: különböző formájú, lehulló blokkokat rendezget sorba.

VISSZHANG: KONCERT
Várjon Dénes és a Concerto Budapest 2.2


Várjon Dénes nagy vállalkozása Bartók valamennyi billentyűs versenyművének megtanulása.

VISSZHANG: KÖNYV
Siniša Tucić: Vörös vonal


Napjaink könyvkiadási viszonyainak egyik legnagyobb vesztese a kortárs külföldi líra.

VISSZHANG: FILM
Rubikon – A Föld végnapjai


Már megint egy űrállomás legénysége éli csak túl a Föld ökoszisztémájának összeomlását...

VISSZHANG: LEMEZ
Boygenius: The Record


Pár évvel ezelőtt három, az indie-körökben jól ismert női szólóelő­adó, Julien Baker, Phoebe Bridgers és Lucy Dacus közös turnéra indult, de előtte szerettek volna írni egy dalt, amelyet a koncerteken közösen adnak elő.

VISSZHANG: KONCERT
Nosferatu – A borzalom szimfóniája


Nagyjából 100 éve mutatták be minden idők egyik legnagyobb hatású vámpírfilmjét, F. W. Murnau Nosferatuját, amelyhez anno Hans Erdmann komponált szimfonikus filmzenét.

VISSZHANG: FILM
Super Mario Bros.: A film


Mario 1993-ban már elhasalt a szélesvásznon (szerencsére csak kevesen emlékeznek a Bob Hoskins-féle élő szereplős filmre).

VISSZHANG: FILM
Air – Harc a legendáért


Michael Jordan és a Nike ma már elképzelhetetlenek egymás nélkül.

INTERAKTÍV

Egy hét tudomány 2023/15.


Rövid hírek: elefánt, mamut, lábnyom...

Egy hét kultúra 2023/15.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Snoblesse Oblige 2023/15.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/15.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

OLÁHOK, BOZGOROK – TÖRTÉNELEM ÉS NYELVÉSZET A LELÁTÓN
Zsák a foltját


Román futballszurkolók hazájuk válogatottjának Belarusz elleni meccsén kifeszítették Mongólia térképét, és ráírták angolul, hogy az a történelmi Magyarország. Miért vagyunk szerintük mongolok? És a bozgor tényleg hazátlant jelent?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Szárma, szőlőlevélből


Fűszeres bárányhússal töltött szőlőlevél

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Két pingvin


„A Mária Valéria-telep barakkjai helyén épülő új városnegyed építkezése már megindult. Az Üllői út északi oldalán már folyik a munka, közművekkel látják el a területet és csaknem ezer lakás építése folyamatban van vagy a legrövidebb időn belül megindul” – lelkesedtek a lapok 1956 áprilisában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.