2023. május 8., hétfő

ÍGY FOGYHAT MAJD A NYUGDÍJPÉNZ - KISZÁMOLTUK, MIT JELENT A JAVASOLT TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.05.08.


A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) törvénymódosítást kezdeményez, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak az elmaradt tagdíj miatti hozamlevonást érvényesíthessék a későbbi hozamok terhére is. Azoknak tehát, akik nem tudnak fizetni, így a korábbinál erőteljesebben fogyhat a pénze.


A héten már be is fejeződik az egyeztetés a „gazdaság versenyképességének növelése érdekében” végrehajtandó törvénymódosításokról. Úgy tűnik, a javaslatot benyújtó GFM szerint jobb az országnak, ha az önkéntes nyugdíjpénztárak a jelenleginél erőteljesebben vonhatnak el pénzt azoktól a tagoktól, akik – például kedvezőtlenebbre fordult élethelyzetük miatt – nem tudnak tovább takarékoskodni. A pénztárak bizonyára örülnek a változtatásnak, az érintett magánszemélyek véleményét pedig senki sem kérdezi.

A módosítás lényege egyébként az, hogy a jövőben a pénztárak az elmaradt tagdíj miatti hozamlevonást érvényesíthetik a későbbi hozamok terhére, az akkor esedékes levonások mellett is. Egy pocsék hozamú év – mint volt például a tavalyi – utáni visszarendeződésből tehát a nemfizetők kevésbé, vagy egyáltalán nem részesülnek. A javaslat azért nagyon messzire nem megy. Az elmaradt hozamlevonás legfeljebb az időszakot követő naptári évben érvényesíthetőek, és az idő mellett pénzbeli korlátot is megszabnak.

A javaslat szerint az elmaradt tagdíj miatti hozamlevonás mértéke nem haladhatja meg a választott levonási gyakoriságnak megfelelő – negyedéves, féléves vagy éves – időszakban keletkezett hozamot, valamint a tárgyév első napján érvényes, a választott levonási gyakoriságnak megfelelő időszakra vonatkozó minimálbér 5 százalékának megfelelő mértékű tagdíj működési és likviditási alapra jutó hányadával megegyező összeget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.