2023. június 30., péntek

A BELÜGYMINISZTÉRIUM NYUGODT, DE AZ ORVOSOK AGGÓDNAK, CUKORBETEGEK EZREIT KELL ÁTÁLLÍTANI ÚJ TERÁPIÁRA RÖVID IDŐ ALATT

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.06.30.


Pintér Sándor tárcája szerint nincs inzulinhiány, ám az orvosok szerint a megszűnő készítmények miatt szükségessé váló terápiaváltás sokféle nehézséget okoz. Már most is majdnem két hónapot kell várni a szakrendeléseknél, miközben a készletek is végesek.


Nincs inzulinhiány, biztonságos az ellátás – közölte a Belügyminisztérium miután az egyik nagy gyógyszergyártó, a Sanofi bejelentette, világszerte befejezi több olyan humán inzulin gyártását, amit hazai cukorbetegek ezrei is használnak. Az orvosok nem olyan nyugodtak, mint a belügyi tárca: szerintük a megszűnő készítmények miatt szükségessé váló terápiaváltás sokféle nehézséget okoz, és a meglévő hiánycikkek mellett további, a cukorbetegségre ható készítmények elérhetőségét lehetetlenítheti el. A betegek ezreinek terápiaváltása sem lesz egyszerű, mert a diabetológusok túlterheltek.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a háziorvosoknak négy napja küldött levelében arról írt, hogy júliustól egyes inzulinkészítmények elérhetősége megváltozik. Egyúttal arra kérte őket: a humán-inzulin készítmények felírása előtt érdeklődjenek a közeli gyógyszertáraknál, mi érhető el náluk.

Az inzulinra szoruló betegeknek úgynevezett humán vagy analóg inzulint írhat az orvosa. Az előbbi olcsóbb, az utóbbi drágább a költségvetésnek. Míg az első használata naponta többszöri vércukorméréssel és gyógyszerbeadással jár, addig az utóbbit elég naponta egyszer szúrni, hogy egyensúlyban tartsa a beteg vércukorszintjét. Az analóg inzulin azonban egy 2012-es jogszabály-módosítással csak annak jár teljes támogatással, aki hozza a megkívánt vércukorértéket. Ezt negyedévente vérteszttel ellenőrzik. A jogszabály szerint fél éven belül két alkalommal mért, 8 százalék alatti HbA1c-értéket kell prezentálni. A rendelet szigorú következményei alól – többszörös módosítás után – mentesülhettek a 18 éven aluliak, és azok a diabéteszesek, akiknek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő hypoglykaemiás eseménye volt.

Aki viszont „elbukta” ezt a „vizsgát” az csak magasabb térítési díj ellenében juthat a modernebb készítményhez, vagy át kell térnie a humán inzulinra.

A szabályozás része az is, hogy valamennyi betegnek első terápiaként kizárólag humán inzulin írható fel. Ha bizonyítja negyedév múlva, hogy képes az életmódbeli ajánlások szerint élni akkor térhet át a modernebb és „betegbarátabb” analóg készítményre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.