2023. június 29., csütörtök

BENCEMINISZTER

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.06.29.


Lemondott hát a Varga Judit. Olyan fölsőhajtás volt ez tegnap, mintha a mese végén győzött volna a jó, a gonosz pedig elnyerte volna méltó büntetését, de ilyesmiről szó sincs. Senki nem nyert, büntetés pedig egyáltalán nem lesz, csak ilyen jól fizető parkolópálya, hátrébb húzás a sakktáblán, korai nyugdíjazás. Varga Judit elfogadta Orbán benyújtott lemondatási szándékát, az a mór ő, aki a kötelesség elvégzése után mehet, még csak mérleget sem vonhatunk a működésről, mert nem Varga Judit ügyködött, hanem Orbán egy kicsit karakteresebb alakban.

Amit ő személy szerint hozzá tette a NER meséjéhez, az a hegedülgetés, dekázgatás volt csupán. Minden más, ami a száján kijött, amit a keze aláírt, Orbán hangja meg karja volt, és voltaképp ennyi, félredobott bábu csupán, akinek az emléke sem nagyon marad meg, és ez nem valami melankolikus lemondás, hanem a jelentéktelenség belátása és bizonyítéka. Annyi öröm van ebben az egészben csupán, hogy többé nem fog idegesíteni a hülyeségével, de mielőtt széles jókedvünk kerekedne, belátjuk, hogy van másik.

Újabb bohóc, vagy csupán a bohóc következő trombitája. Fölteszünk egy találós kérdést. Azt szeretnénk megérdeklődni, vajon tudják-e az én nyájasaim, hogy kitől ered a következő bölcsesség: „az angolok kedvenc eledele, a bacon neve valójában a Bakonyból ered”. Ez, kérném szépen Tuzson Bence etimológus professzor tétele. Ezen röhögött tavaly októberben a művelt közönség, feltéve a kérdést, ki ez a barom, aki ilyeneket delirál. Nos, a válasz az, hogy hát a Tuzson Bence. És ő lesz a következő igazságügyi miniszterünk.

Delikát. Nem tudni, hogyan esett a nagyméltóságú úr választása éppen őreá, hogy melyek a kijelölés szempontjai, mert a bacon eredetének megfejtésén túl más értékelhető tevékenysége a kiválasztottnak nincsen. Hacsak azt nem tekinthetjük annak, hogy mindenféle közösségi platformokon a központi direktíváknak megfelelően teli pofával szidta az ellenzéket, de a jelek szerint ennyi éppen elég a Fidesznél a magas hivatalhoz, és valljuk meg, ez látszik is Orbán kormányán, amely közel áll ahhoz, hogy idióták gyülekezetének nevezzük.

A főnök arra azért adott, hogy jogi papírjai legyenek, de kinek nincsenek a maffiában, még Deutsch is megszerezte valahogyan annak idején, hogy miniszterként beléptetőkapukban utazhasson. Viszont míg Varga Judit legalább bírósági fogalmazóságig vitte a szakmában a bársonyszék előtt, Tuzson egy percet nem dolgozott jogi területen. Világéletében csak politikusként lopta a napot a párt szolgálatában, kitetszik hát, hogy becsülete a hűség (Meine Ehre heißt Treue), viszont ennek ellenére vagy éppen ezért szépen megatollasodott.

De a tollasodásról is ugyanazt mondhatjuk, mint a jogi papírokról, ki nem tett így a Fideszben, amikor mindenki. Azt viszont most már tényleg melankolikusan konstatáljuk, hogy lapjaink a tegnapi bejelentés után, amikor friss miniszterünk eddig befutott életpályáját mutatták be, s azt kellett lefösteniük, hogy semmi jogi tapasztalata nincs az új bohócnak, még csak azt a kézenfekvő kérdést sem tették fel, ezt most hogy, mi a rosseb van itt, hanem csak mélán konstatálták a lehangoló tényeket.

Egyébiránt kíváncsian várjuk, ha már a bacon esetében emberünk megvillantotta etimológusi vénáját, akkor ő megy-e valamire a jogállammal, amivel az elődje éveken át küzdött, illetve a bulvárinformációkat, ha a Jucus hegedült, akkor ő meg furulyázik. Vagy amíg az dekázott, ő meg hulahoppozik, vagy más egyéb érdemei vannak, amelyeknek az ég egy világon semmi köze nincsen a funkcióhoz, amit majd ezek után betölt. De valljuk meg, másra nem is nagyon van szüksége, a fentebb emlegetett hűség éppen elég.

Ezt mutatja egyébként érdemei felsorolásakor, hogy sok TikTok követője van. Ennek ellenére nem a fideszisták azon csoportjába tartozik, akiket klónozott napközisekként jellemezhetnénk, hanem a tenyérbemászóan ellenszenvesek közé, amelynek az archetípusa Rétvári Bence. De ez van, ezt dobta a gép, illetve Orbán. Amivel egyet bizonyított csupán, elfogytak az értelmes szakemberei, ha voltak valaha is ilyenek, így csupán egyetlen kérdésünk maradt, vele is készül-e pezsgős-koccintós, szerelmetes pillantású kép, mint Vargával annak kinevezésekor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.