2023. június 26., hétfő

PETSCHNIG MÁRIA ZITA: AZ ÁRSAPKÁK KIVEZETÉSÉVEL MÉG NEM ÁLL HELYRE A GAZDASÁG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.06.26.


Az árstop hozzájárult a kiskereskedelmi cégek tönkremeneteléhez, az infláció erősítéséhez, a piaci befektetők bizalmának csökkentéséhez. Miközben a kormánynak semmibe sem kerül, azt a látszatot kelti, hogy az Orbán-kormány gondoskodik az infláció sújtotta lakosságról. De igazából ez egy globális szabályozó, mert mindenkire egyformán érvényes, így a gazdagokat még jobb helyzetbe hozta, viszont a szegényeket nem tudta kellően támogatni – mondta a Hírklikknek Petschnig Mária Zita. A közgazdász szerint az árstop augusztusi kivezetésével sem fog helyreállni a magyar gazdaság, és hiányzik az a bizalmi tőke, ami nagyon erőteljesen elfogyott a magyar kormány politikájával szemben.


Orbán Viktor a tavalyi parlamenti választások előtt hirdette meg az élelmiszer árstopot és elvileg rövidebb időre tervezték, ám csak most vezetik ki. De vajon eredményesnek lehet értékelni?

Az árstopoknak rövid távon lehet kedvező hatásuk, de a másfél év nem nevezhető rövid távnak. Az élelmiszer-árstop lényegében azt jelentette, hogy bizonyos termékeket, a sertéscombot, csirkemellet, farhátat, a 2.8-as tejet, a napraforgó olajat, cukrot, lisztet, aztán a krumplit és a tojást meghatározott árnál nem lehetett drágábban adni. Olyan intézkedés volt a kormány részéről, ami neki az égvilágon semmibe sem került, az árát a kiskereskedelmi cégek fizették meg. Leginkább a kisebb boltok, amelyek nem tudták áthárítani az elszenvedett veszteségeiket más termékekre. Mondhatjuk, az árstop hozzájárult a kiskereskedelmi cégek tönkremeneteléhez, de hozzájárult az infláció erősítéséhez is, mert a nagy cégek a veszteségeiket más termékek árának erőteljesebb emelésével kompenzálták, amit a kormány által gerjesztett laza fiskális- és jövedelempolitika által kialakult közegben képesek voltak végrehajtani. Az árstop ezen kívül hozzájárult az import emelkedéséhez, a külkereskedelmi mérleg romlásához, a hazai élelmiszeripar háttérbe szorulásához. Mindemellett az érintett termékekből hiányok alakultak, amit a kereskedők – többek közt – a vásárolható mennyiség korlátozásával „oldottak meg”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.