2023. július 6., csütörtök

A SZÜLÉS TERMÉSZETES FOLYAMAT, NEM KIZÁRÓLAG KÓRÁLLAPOT ÉS ELHÁRÍTANDÓ SZÖVŐDMÉNYEK SOROZATA

TELEX
Szerző: HALÁSZ JÚLIA, BARNÓCZKI BRIGITTA
2023.07.06.


Pop Andrea szülész-nőgyógyász 2600-2700 szülést kísért eddig. Karrierjét az állami egészségügyben kezdte, jelenleg a Róbert Magánkórházban (Tritonlife) és a G1 Intézetben praktizál. Szerinte a magyarországi szülészeti ellátás komplex problémáit nem lehet egyetlen okra visszavezetni, sajnálja, hogy jelen van a kórházakban a szülészeti erőszak is, ennek megváltoztatását kiemelten fontosnak tartja. Kérdeztük arról is, hogy szerinte milyen az ideális szülés, és mit válaszol arra, ha egy kismama mindenképpen császármetszéssel szeretne szülni.

Magyarországon extrém magas az orvosi beavatkozások száma a szülészeteken. A KSH statisztikájából az látszik, hogy az ideálisnál jóval több császármetszést végeznek itthon. Az indokolatlan műtétek pedig fölösleges és súlyos fizikai és lelki sérülések okozhatnak.

- A magánkórházakban másfél millió forint körül mozog egy szülés ára, ami szintén nem garancia arra, hogy ne történjenek fölösleges orvosi beavatkozások, de a hálapénz kivezetése óta annyira bizonytalannak érzik a kismamák az állami rendszert, hogy sokan a magánintézményekbe menekülnek.

Ez a cikk a Telex várandósság és szülés témáját feldolgozó sorozatának hatodik, utolsó része. Az elsőt itt, a másodikat itt, a harmadikat itt, a negyediket itt, az ötödiket pedig itt olvashatják...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.