2023. július 30., vasárnap

FONTOS TUDNI, ÍGY ADÓZIK A DIÁKMUNKA 2023-BAN - HA TANULÁS MELLETT DOLGOZNÁL, MUTATJUK A SZABÁLYOKAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.07.28.


A diákok többsége munka mellett végzi a felsőoktatási tanulmányait, nagyon fontos tehát számukra, hogy az elérhető jövedelemből mennyit kapnak kézhez. Összegyűjtöttük a diákmunka adózásnak legfontosabb szabályait.

Július 26-án, szerda este kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így a felvett diákok már tervezhetik a következő tanévet, annak pénzügyi kereteivel együtt. Sokan csak úgy tudják finanszírozni a tanulásukat, ha munkát vállalnak mellette.

Jellemzően diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát a diákok nemcsak nyáron, de a tanév közben is. A jó hír az, hogy az így megszerzett jövedelemre 2022-től már személyi jövedelemadót sem kell fizetni, ugyanis adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok, 2023-ban havi 499952 forintig az összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után. Felette viszont adózniuk kell.

A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

Ugyanakkor a diákok nemcsak diákszövetkezeten keresztül, hanem más formában is vállalhatnak munkát. Az adóhatóság minden évben összeszedi a diákok munkavállalásával kapcsolatos tudnivalókat. A 2023-as szabályokat most is megosztjuk az olvasókkal. A korábbi évekre vonatkozó szabályokat a cikkünk végén található linkeken kereshetik fel.

Ki dolgozhat diákként?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.