2023. július 28., péntek

NINCS SEMMI A MAGYARORSZÁGI FALVAKBAN, A GYEREKEK SZINTE VÉGIG UNATKOZNAK

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2023.07.28.


A diákok többsége a mobiltelefon és számítógép előtt tölti a vakációt, a természet veszít a technológiával szemben. A szülőknek nem tetszik ez, de általában tehetetlenek. Baranyai településeken jártunk, hogy megtudjuk, mivel múlatják az iskolások nyáron az időt.


– Gépeznek...egész nap csak gépeznek – így beszélt egy harmincas éveiben járó, szederkényi asszony két iskolás fiáról, s közben lemondóan legyintett. – Amikor én gyerek voltam, nyáron egész nap kint voltunk a természetben. Ők meg csak bent ülnek a szobában, és gépeznek.

Tíz baranyai faluban arról faggattam a helybéli iskolásokat, hogy mivel töltik a vakációt? A kérdezettek túlnyomó többsége nem titkolta, hogy ideje javát a számítógéppel és a mobiltelefonnal üti el. A szülők és a nagyszülők gyakran bevallották, hogy mindez nagyon bosszantja őket, de tehetetlenek. A fentebb idézett szederkényi asszony egy mutatós családi ház udvarán játszott négyéves fiával, s a kertben felállított nagy méretű medencéből sejtettem, hogy a kissrácnak lehet idősebb testvére, ezért szólítottam meg édesanyját. Kiderült, a fiúcskának van két bátyja, 15 és 12 évesek, s ők ketten a vakációt gépezéssel töltik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.