2023. július 28., péntek

ORBÁN REJTEGETI, HOGY CSŐDBEN VAN AZ ORSZÁG, A NER-KÖZELI CÉGEK MIATT - AZ MNB VESZTESÉGEIT MÁR NEM TUDJÁK KIFIZETNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.07.27.


Orbán megpróbálja elrejteni az emberek elől, hogy fizetésképtelenné vált a magyar állam, mert nem tudja kifizetni a tulajdonába tartozó Magyar Nemzeti Bank veszteségeit. Az MNB vesztesége a magyar állam vesztesége. Ennek a veszteségnek az összege, amit nem tudnak kifizetni, a magyar állam hiánya. Aki nem tudja a kötelezettségeit teljesíteni, mert nincs annyi pénze, az csődben van. Márpedig ez a helyzet, Magyarország csődbe jutott. Orbán úgy próbálja ezt eltakarni az emberek elől, hogy elválasztja az MNB-nél felhalmozott veszteséget a magyar államtól, ami abszurd.


A Magyar Nemzeti Bank 2300 milliárdos vesztesége nem független a magyar államtól. Az a magyar állam vesztesége, mert a költségvetésből már nem tudják kifizetni. Ez az államcsőd. Az MNB tulajdonosa a magyar állam, az MNB vesztesége a magyar állam vesztesége, amit a törvény szerint az államnak kellene betenni, de nincs rá pénze. Orbán ezért úgy tesz, mintha az MNB vesztesége független lenne az államtól. Azt gondolja: elég, ha az MNB veszteségeit nem írják bele az éves költségvetésbe, és akkor nem látszik a hiány. Hamisítással, csalással, trükközéssel becsap mindenkit.

2300 milliárd forint bődületesen sok pénz. Egyszerű ember ezt úgy tudja elképzelni, hogy a magyar lakosság bankokban elhelyezett teljes megtakarítását 6-7 ezer milliárdra becsülik. Ehhez képest kell elképzelni, mekkora veszteséget tapsoltak ezek össze a hozzá nem értésükkel, a rossz döntéseikkel, a pazarlásaikkal és a lopásaikkal, ahol a hitelek bődületes kamatait az MNB fizette, és nem a hitelezett NER-közeli cégek, akik csak nyertek rajta. Közönséges tolvajok ezek, akik szétlopták az országot. De haladjunk sorjában.

A veszteséget eldugják az MNB-ben

A fekete-fehér helyzet ez: a törvény szerint a magyar államnak az egyszemélyes tulajdonában levő Magyar Nemzeti Bank veszteségeit ki kellene fizetnie, de nem tudja, mert nincs rá pénze. Csődbe jutottak. Ezt egy önkényes törvénymódosítással akarja Orbán elleplezni, hogy ne kelljen a magyar államnak saját nemzeti bankja veszteségeit kifizetnie, hogy ne derüljön ki a csőd. Ezzel leválasztja magáról saját veszteségeit, eldugja az MNB-ben, mintha az nem lenne, mintha semmi köze nem lenne hozzá. Mintha az a Magyar Nemzeti Bank magánügye lenne. De nem az.

Ha Orbán betartaná a törvényt, és kifizetné az MNB veszteségeit, akkor a költségvetésben akkora hiány keletkezne, hogy vagy hadiállapotnak megfelelő brutális megszorításokra lenne szükség, de ha az sem elég, akkor az állam más kötelezettségeinek nem tudna eleget tenni. Nem tudna fizetni a hitelezőinek, a közalkalmazottaknak, a nyugdíjasoknak, stb., amitől nyilvánvalóvá lenne a csőd. Így azonban a csődöt megpróbálják eldugni az MNB-ben, az ottani veszteséget leválasztani és elkülöníteni a költségvetéstől, mintha az nem létezne.

Azt játsszák el, mintha a magyar állam rendben lenne, a magyar állami költségvetés stabil lenne, attól függetlenül van az MNB vesztesége, amihez nekik semmi közük. Azt majd az MNB megoldja. Miközben az MNB vesztesége a magyar gazdaság csődje miatt halmozódott fel, mert a forint stabilizálása érdekében olyan kamatterheket kellett vállalniuk, ami iszonyú veszteségeket okozott. Úgy is lehet mondani, hogy amikor választani kellett, akkor valójában az MNB-be „csoportosították át” az állam veszteségét, hogy elrejtsék azt. Úgy csinálták, hogy a veszteség ott jelenjen meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.