2023. augusztus 26., szombat

ANNE APPLEBAUM-INTERJÚ: PUTYIN „VALÓJÁBAN ELPUSZTÍTJA A MODERN OROSZORSZÁGOT”

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA (GEORGIA)
2023.08.26.


Anne Applebaum amerikai, Pulitzer-díjas újságíró és történész szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fog bevonulni a történelembe, mint aki „tönkretette a modern Oroszországot” azzal, hogy visszaállította az elnyomó szovjet rendszer gyűlölt jellemzőinek nagy részét. A Szabad Európa georgiai szolgálatának adott interjúban Applebaum azt is elmondta, hogy „nem mutat nagyobb repedéseket” az Ukrajnát segítő Nyugat elszántsága.

Anne Applebaum több könyvet írt Oroszországról és a Szovjetunióról, köztük a Vörös éhínség: Sztálin háborúja Ukrajna ellen címűt.

A Szabad Európa georgiai szolgálatának nemrégiben adott interjúban Applebaum elmondta, hogy a nyugatiak továbbra is elszántan segítik Ukrajnát a megszálló orosz erők elleni harcban, és azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya „elfogadta azt a gondolkodásmódot, hogy ez egy hosszú háború lesz”. Applebaum azt is megjósolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökre „a modern Oroszország elpusztítása” miatt fognak emlékezni.

Szabad Európa: Mennyire marad egységes a Nyugat Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójával és az orosz vezető makacs kitartásával szemben? Megjelent már a rettegett háborús fáradtság?

Anne Applebaum: Nagy meglepetésemre nem nevezném a mostani helyzetet háborús fáradtságnak. Szerencsések vagyunk abban a tekintetben, hogy az összes fontosabb európai ország és mindkét észak-amerikai NATO-tag továbbra is elkötelezett a háború megnyerése mellett. Ezt 18 hónappal ezelőtt senki sem jósolta.

Minden országban vannak a háborúnak ellenzői, és néha nagyon hangosak. De ha megnézzük Németországot, Franciaországot, Olaszországot, az Egyesült Államokat, Kanadát, Hollandiát, Nagy-Britanniát, Lengyelországot, Romániát, Spanyolországot, ha végignézünk a listán, azt látjuk, hogy ezeknek az országoknak a vezetői továbbra is támogatják (Ukrajnát), nem látunk nagyobb repedéseket. Igaz, ahogy mondtam, a francia, a német, az amerikai politikai életben vannak ellenzők, és fennáll a veszélye annak, hogy ha bármelyikük választást nyer, a helyzet megváltozhat. De jelenleg – a következő igazán fontos választás a jövő évi amerikai választás lesz – nem úgy tűnik, hogy ez meg fog történni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.