2023. augusztus 11., péntek

BARABÁSI ALBERT LÁSZLÓ: „A CHATGPT ALGORITMUSA EGYSZERRE ELEGÁNS ÉS PRIMITÍV”

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.08.11.


Mennyibe kerül Magyarország összes lakosának minden GPS-adata egy hónapra? Mit tud a ChatGPT, amit korábban más nem tudott? Hogyan segített a hálózatkutatás a covid legyűrésében? Aki válaszol: Barabási Albert László és Janosov Milán hálózatkutató, akinek új kötetét csütörtökön mutatták be a CEU-n.

– A koronavírus-járványnak felbecsülhetetlen reklámereje volt a hálózatelmélet népszerűsítésében: a családi vacsorák egy időben terjedési folyamatokról, reprodukciós rátákról és kontaktkutatásról szóltak. A covid elmúlt, de jó lenne, ha a hálózatos gondolkodás megmaradna, hiszen rálátást ad a körülöttünk zajló folyamatokra – mondta Barabási Albert László világhírű hálózatkutató és fizikus csütörtökön a Hálózatok éjszakáján a CEU-n, ahol kollégája, Janosov Milán hálózatkutató, nem mellesleg a Qubit állandó szerzője mutatta be DATA - Így hálóznak be az adataid című új könyvét.

Azon túl, hogy Janosov könyve a tudománynépszerűsítés jegyében közérthető módon meséli el, hogyan lesz az Instagramra kirakott reggelinkből adat, és hogyan rendeznek minket ezek az adatok hálózatba a többi filterkedvelő felhasználóval együtt, azt is bemutatja, hogyan működik az adatalapú előrejelzés.

„Az adatokból azért lehet jósolni, mert nem függetlenek, hanem erősen korrelálhatnak egymással. Ha a belső törvényszerűségeiket feltárjuk, bizonyos, egyébként véletlennek tűnő jelenségek nyilvánvalóvá válnak” – mondta erről Barabási. Szerinte az adatokban ugyanúgy ott a következő lépés, mint a rövid távú időjárás-jelentésben: ahogy ma már tudjuk, hogy holnap milyen időre számíthatunk, azt is tudjuk, hogy körülbelül két hétre előre lehet megjósolni az időjárást. „Az adattudomány értelme az, hogy kihalássza azokat a jelenségeket, amelyeket meg lehet jósolni, és megmondja a jóslás határát is”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.