2023. augusztus 14., hétfő

BARÁTI GESZTUS ERDOGAN LÁTOGATÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.08.14.


Erdogan gesztust gyakorolva a magyar nemzeti ünnep alkalmából teszi tiszteletét Orbánnál, akivel  az év végére szervezendő Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésének menetrendjét tárgyalják meg – írja az azerbajdzsáni Trend.

A magyar rendőrök keresete harmada az európai átlagnak. Utóbbi kb. 3000 USD, míg a magyar 730 dollárnak felel meg (kb. 250 ezer Ft) – írta le a helyzetet a kínai China Global Television Network (CGTN) budapesti videótudósítása, amit a Microsoft hírszolgáltatásának portálján is megnézhetnek. A rendőrségtől nemrég kilépett fiatalember elmondása szerint ebből ma lehetetlen megélni, ráadásul a munkakörülmények sem voltak biztonságosak. Megtudjuk azt is, hogy hiány van rendőrökből Magyarországon. Bár a kormány tervezi a fizetések megemelését, a korkedvezményes nyugdíjat eltörölte a rendőrök esetében.

Kő kövön nem maradna Amerikában, ha Trump újra nyerne

A New York Times tudta meg elsőként, milyen terveket sző választási győzelme esetén Donald Trump 2024-től kezdődő második terminusára, hogy teljesen maga alá gyűrje a kormányzati hivatalokat, majd a Huffington Postban jelent meg ennek alapján az a publicisztika, amelyben a vendégszerző, Bruce Maiman rádiós újságíró megkongatja a vészharangot, mi vár Amerikára, ha az emberek nem gondolnák át, és még egyszer megválasztanák elnöküknek a 45. elnököt. Kő kövön nem maradna, hisz repülne minden olyan kormányzati tisztségviselő, aki nem tanúsítana iránta lojalistást. Ennek számát is tudatták, megközelítőleg 50 ezer alkalmazottnak adnák ki az útját. Trump – tudta meg a New York Times – az amerikai médiát többek között Orbán mintájára alakítaná át, és szintén rossz példaként említi, hogy súlyos gazdasági következményei lennének, ha Trump átvenné az irányítást a monetáris politika felett is, a nemzeti bank szerepét betöltő amerikai pénzintézet, a FED felett. Hisz Trump csodálattal tekint Orbánra, Putyinra és a kínai elnökre. Három agytröszt is erősen dolgozik az elnöki intézmény átalakításán, többek között az Heritage Fundation, Amerika Megújításért Központ, Project 2025, America First Policy Institute.

Vb és tüzijáték

Vadonatúj atlétikai stadion épült a Duna partján a Budapesten augusztus 19-27-ig tartó Atlétikai Világbajnokságra, 49 versenyszám lebonyolítására – írja az Olympics.com. Pontosabban ebből hat versenyszámot Budapest utcáin rendeznek meg, két maratont és négy gyalogló versenyt, amelynek startja és finise is a Hősök terén lesz. A portál minden nap versenyszámait és időpontjait részletesen ismerteti, illetve kiemeli, hogy a második napon, azaz vasárnap a versenyek rövidebbek lesznek a magyar nép egyik legnagyobb nemzeti ünnepe alkalmából, de az aznapi győzteseknek – naná, hogy – tűzijátékot ígérnek!

Erdogan gesztust gyakorolva nemzeti ünnepünk alkalmából teszi tiszteletét Orbánnál

Az azerbajdzsáni Trend hírül adja, hogy augusztus 20-án tesz hivatalos látogatást hazánkban Recep Tayyip Erdogan. Sajnos a nagyon szűkszavú közleményből azt tudhatjuk meg, az év végére szervezendő Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésének menetrendjét jön megtárgyalni a Orbán budavári hivatalába, s persze az ilyenkor szokásos kétoldalú kapcsolatokról egyeztetnek. Megjegyezzük, legutóbb, nem is olyan régen, március 16-án találkoztak, amikor Orbán Ankarában kereste fel a török elnököt. A Türkyie Newspaper viszont úgy tudja, hogy Erdogan legfőképp azért jön, hogy nemzeti ünnepünk alkalmából baráti gesztust téve tiszteletét fejezze ki népünk iránt.

Matyóhímzés jövedelemkiegészítésként

Szabad Európa angol nyelvű kiadásában a matyóhímzés történetével ismerteti meg olvasóját Tardra látogatva, s bemutatja a Matyó Design gyárban készülő, külföldön is népszerű kézimunkák hátterét, s azt, miként került fel a Matyó márkanév 2012-ben óta az ENSZ kulturális örökségének ranglistájára. A Borsodban lévő MatyóDesign az ország egyik legszegényebb vidékén van, ahol a keresetek alacsonyak, viszont magas a munkanélküliség a többi régióval összehasonlítva. A gyárnak bedolgozó idősek nyugdíjuk kiegészítéseként 1000-50 ezer forintig terjedően keresnek a hímzés méretétől függően, de panaszkodnak, enélkül semmi megtakarításuk nem lenne. A Matyó hímzés legendáját is ismerteti a terjedelmes írás: egyszer az ördög elrabolta egy mezőkövesdi lány szerelmét, de az hiába könyörgött, adja vissza. Ekkor az ördög azt mondta, akkor kapja őt vissza, ha a leány a nyár virágait viszi el hozzá kötényében. No, de hát télvíz idején ugyan honnan szedhetne virágot? Gondolt egyet, és ráhímezte a virágot kötényére. A cikk alaposan körbejárja, hogy a legszegényebb térségben működő cég miként igyekszik megőrizni a magyar tradíciót a nehéz gazdasági körülmények és az elvándorlás közepette. Sőt igyekszik segíteni a kifejezetten hátrányos helyzetű, vagy segítséggel élők családjait is.

Európa új trendje: a különadók 

Financial Times az Európa-szerte egyre elterjedtebb különadókat vesz számba, mivelhogy már 24 országban vezettek be ilyen típusú adót az elmúlt két évben. Az érintett területeken ugyanis felmentek az árak, s a cégek extraprofithoz jutottak. Ír természetesen Magyarországról is, ahol nemcsak a bankokat és az energiaipart, de most már a biztosítótársaságokat a gyógyszeripart is különadókkal sújtja a kormány.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.