2023. augusztus 11., péntek

MAGYARÁZKODIK VESZTESÉGE MIATT AZ MNB - AZ Ő EMLÉKEZETÜK RÖVID, A MIÉNK NEM

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.08.11.


Ahogy a tűzoltók, úgy a jegybankok munkáját sem költségalapon kell értékelni, amikor a tüzet kell oltani – állítják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán megjelent, 3 szerző által is jegyzett cikkben. Az MNB-nek biztosan kevésbé kellene kínos magyarázatokba bonyolódnia felgyűlt vesztesége miatt, ha nem éppen ő büszkélkedett volna korábban azzal, mennyire szép „profitot” ért el. Felidézzük, mi történt.


Ha egy jegybank az elmúlt évek többszörös válságegyüttesére helyesen reagált – állítják az MNB oldalán megjelent szakmai cikkben – , akkor az elkövetkező években veszteséggel és sok esetben negatív saját tőkével fog szembesülni. Mint megjegyzik, ez általános trend a világban. Ugyanakkor a nemzetközi tapasztalatok alapján a szerzők szerint az is egyértelmű, hogy ez a veszteség és negatív tőkehelyzet nem jelent semmiféle korlátot a monetáris politika hatékony vitelére.

A veszteséget a világban az okozza, hogy a jegybankoknál elhelyezett megnövekedett betétállományra kifizetendő magasabb kamatokon keresztül a kiadások jelentősen megemelkedtek, miközben a válságkezelés során vásárolt eszközök leértékelődtek. Nálunk mindkét ágon némiképp más a helyzet, mint a világban. Részben azért, mert itt az infláció mindenkinél jobban elszállt (nem kevéssé a kormány, sőt magának a jegybanknak a tevékenysége miatt), de a „válságkezelés” is elég sajátos lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.