2023. augusztus 10., csütörtök

ÚJ FELADATOT KAPNAK A HÁZIORVOSOK, NEM BEUTALÓKÖTELES SZAKRENDELÉSEKNÉL IS A RÁJUK BÍZNÁK AZ IDŐPONTFOGLALÁST

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.08.10.


Sokan attól félnek, hogy ha a nyakukba ömlik az összes időpontfoglalás, az kezelhetetlen helyzetet teremt a rendelőikben. Az országos kollegiális vezető szerint inkább csökkenteni mintsem növelni kellene a háziorvosok adminisztrációs terheit.


Az érintettek péntek óta találgatják, hogy „mire gondolhatott a költő” amikor a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott egy, a szakrendelésekre való időpontfoglalást újraszabályozó rendelet-tervezetet.

E szerint a jövő év márciusától a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti rendelésre indulna valaki, akkor előbb fel kell keresnie a háziorvosát, aki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) keresne számára megfelelő szakrendelést és foglalna arra időpontot. Ezt eddig a betegek közvetlenül a szakrendelőkben – időpontot kértek vagy csak besétáltak oda - maguk oldották meg.

A szakrendelők 1000 helyszínen évente 50-60 millió alkalommal fogadnak beteget, ebből 30-40 millióra a háziorvosok írnak a beutalót. A többire vagy maga a szakrendelő hívja vissza kontrollra a betegeket vagy maga a páciens érkezik beutaló nélkül.

Az alapellátók tiltakoznak a tervezetben leírtak ellen és aláírásokat is gyűjtenek – számolt be kedden a MedicalOnline című szakmai lap. Tudósításuk szerint kedd délutánig a háziorvosok több mint egyharmada írta alá azt a beadványt, amelyet a Belügyminisztériumnak kívánnak eljuttatni a hétvégén.

A lapunknak nyilatkozó háziorvosok szinte mindegyike arról beszélt, hogy ha a nyakukba ömlik az összes időpontfoglalás, az kezelhetetlen helyzetet teremt a rendelőikben. Most évente 70 millió alkalommal találkozik a mintegy 5800 háziorvos a páciensekkel. Ha erre még ráterhelődik az időpontfoglalási rendszer forgalma, volt érintett aki úgy becsülte, hogy ezekkel a „kényszertalálkozásokkal” akár harmadával is nőhet mindez, hiszen ha a bejelentkezéshez feltétlen orvosra lesz szükség , akkor kell majd az esetleges időpont módosításokhoz is. Egyikük szerint két sor lesz, az egyikben az ellátásra szorulók, a másikban az időpontfoglalást kérők vagy a már meglévő előjegyzéseiket módosítók gyülekeznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.