2023. szeptember 11., hétfő

ÁGH ATTILA: PRIMITÍV A MAGYAR DIPLOMÁCIA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.09.11.


Novák Katalin a barátságos mosolygós, és Szijjártó Péter az, aki nekimegy mindenkinek. Ez a magyar külpolitikai stratégia – állapította meg Ágh Attila. A politológus-filozófus szerint ennek része, hogy nemrég a külügyminiszter azzal az abszurd érveléssel járatta le ismét Magyarországot, hogy kijelentette, tisztességtelen orosz-barátsággal vádolni a kormányt, mert nekünk nagy tapasztalatunk van külföldi elnyomásból, tehát eleve igazunk van. A külföldi partnerek ilyenkor udvariasan mosolyognak, de a magyar küldött háta mögött összeröhögnek azon, hogy milyen primitív szintre csúszott le a magyar diplomácia – tette hozzá
...

...Nem létezik olyan csúfság, amit Szijjártó ne mondott volna el az ukrán rendszerről, az ukrán elnökről, míg Novák Katalin mosolyogva ellátogat Kijevbe, ahol barátkozik az ottani vezetőkkel, és elmismásolja azt az alapvető tényt, hogy Magyarország mindenben akadályozza Ukrajnát, és hogy Orbán nem hajlandó szóba állni Zelenszkijjel. Ilyen ellentmondásokon keresztül létezik a magyar külpolitika, ami óriási leértékelődést jelent nemcsak Magyarország külpolitikájában, hanem a külpolitikai szakpolitikában is – hívta fel a figyelmet az összefüggésekre.

Ugyanis 2012-ben szétverték a magyar külügyminisztériumot és a magyar külpolitika rendszerét. Elzavarták a szakértőket. Nemcsak tartalmilag, hanem a diplomáciai munka formalitásai is eltűntek a magyar külpolitikából, mindaz, ahogy egy külpolitikát csinálni kell és lehet. Ezért az udvarias partnereink legfeljebb mosolyognak, de aztán mikor vége van az adott rendezvénynek, a magyar küldött háta mögött összeröhögnek azon, hogy milyen primitív szintre csúszott le a magyar diplomácia – fogalmazott Ágh Attila.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.