2023. szeptember 11., hétfő

ÍGY LETTEK MILLIÁRDJAI AZ ORBÁN CSALÁDNAK

SZABAD EURÓPA / PODCAST
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2023.09.11.


Miután a miniszterelnök összeveszett Simicska Lajossal, és színre lépett az új generáció, nagy iramban kezdett gazdagodni az Orbán család. Nagyon közel kerültek ahhoz, hogy látható vagyonuk átlépje a százmilliárd forintos álomhatárt.


Húsz éve még azt mondta Orbán Viktor az édesapjának, hogy ne szállítson követ állami útépítésekre, ma már a miniszterelnök apja milliárdos profitot szed ki a bányáiból. Tiborcz István, a kormányfő veje pedig bankot vett, szállodákat épít és vagyonkezelő céget vásárolt. Százmilliárd forint közelébe került az Orbán család látható jövedelme.

A szemmel látható gazdagodás 2014–2015-ben kezdődött. Ekkor lépett színre és kezdett felemelkedni az új generáció: Orbán Viktor lánya, Ráhel, és férje, Tiborcz István.

„Ha ott nem voltak gátak, nyilván a másik generációval szemben sem lehetett” – mondta Jandó Zoltán, a G7 gazdasági portál újságírója.

Ekkor romlott meg látványosan Simicska Lajos és a miniszterelnök viszonya; Simicska fogta az össze a Fidesz gazdasági hátterét. A szakítást követően Orbán Viktor levonta a következtetést: nem jó, ha egy kézben koncentrálódik ez a vagyontömeg.

Ebbe a decentralizált modellbe illeszkedik az, hogy az Orbán család körül is egyre nagyobb „nemzeti tőke” halmozódik fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.