2023. szeptember 11., hétfő

KUDARCOT VALLOTT A FEKETE-TENGERI EGYEZMÉNY ÚJRATÁRGYALÁSA, AZ UKRAJNAI SÁRSZEZON SEM VET VÉGET A HARCOKNAK – HETI ÖSSZEFOGLALÓNK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2023.09.11.


Tovább folytatódott Zaporizzsja megyében a felőrlő anyagháború, Tokmak térségében az ukránok elfoglalták az orosz erődrendszer, a Szurovikin-vonal második sávjának egy részét, áttörésről azonban még nem lehet beszélni. Romániában csapódott be két orosz drón, és bár az incidenst először a kormány megpróbálta eltussolni, a háború eseményeit követő önkéntesek az interneten hamar azonosították a drónt és a becsapódás helyét, ami után 
Bukarestben behívatták az orosz ügyvivőt. 

- Továbbra is rendkívül lassan halad dél felé Tokmak, Zaporizzsja térségében az ukrán ellenoffenzíva, a hét közepén az ukrán erők ellenőrizték az orosz Szurovikin-vonal egy részét.

- Több olyan frontszakaszon is kisebb, lokalizált támadásokat indítottak az ukrán erők, ahol hosszú ideje viszonylag csend volt. Ezt valószínűleg az tette lehetővé, hogy az orosz tartalékokat innen Tokmakhoz helyezték át.

- Két orosz drón csapódott be Románia területén. A román kormány először tagadta az incidenst, azonban az online OSINT-közösség nyomozása után beismerték azt.

- A török kormány és az ENSZ próbálkozásai ellenére nem sikerült helyreállítani a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást; a brit légierő kíséri a gabonaszállító hajókat.

- Először küld humanitárius segélycsomagot Ukrajnának Örményország. A kaukázusi állam az orosz szövetségi rendszer, a CSTO tagja, de egyre inkább kifelé kacsintgat.

Az elmúlt héten továbbra sem mozdultak el jelentősen a frontvonalak, Ukrajna a zaporizzsjai fronton és Bakhmut körül kis területeket tudott visszafoglalni. Továbbra is az ukrán fél képes jelentősebb támadó hadműveletekre, az orosz erők nagyrészt védekezésre kényszerülnek, azonban a hónapok alatt kiépített védelmi vonalak (Szurovikin-vonal) az ukránok lehetőségeit is korlátozza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.