2023. szeptember 23., szombat

MÉRLEGEN: BORBÉLY ALEXANDRA ÉS NAGY ERVIN: SZÍNHÁZ VS. TV, ÓVATOSSÁG VS. NYILVÁNOSSÁG

VASFÜGGÖNY / HVG VIDEÓ
Szerző: HVG
2023.09.21.



A Vasfüggöny első részében Alföldi Róbert színész-rendező és Zsedényi Balázs, az Átrium egyik vezetője mesélt a független színház jelenlegi helyzetéről, a második adásban pedig folytatjuk a szabad kulturális élet feltérképezését, kikacsintva a színházi függöny mögül: Kovács Bálint vendége ezen a héten Borbély Alexandra és Nagy Ervin színészek voltak. 

Borbély és Nagy nemcsak azért érdekes azonban, mert magánéletükben egy párt alkotnak, hanem azért is, mert a magyar film- és sorozatszínészek legismertebb képviselői, akik egyaránt társulatoktól függetlenül alkotnak. A beszélgetésből kiderül, mit adott nekik a szabadság, hogyan használja felvidéki származását és szlovák tudását a nemzetközi porondon Borbély Alexandra, miért hagyta ott a Katona József Színházat Nagy Ervin, de arról is szó lesz, milyen feszültség van (kialakulóban) a színház és a tévé között és miért (nem) érdemes a nyilvánosságban társadalmi ügyeket képviselni a szakmai életükön túl. 

Iratkozz fel a HVG Podcastok csatornájára Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy hallgassa adásainkat és iratkozzon fel YouTube-csatornánkra! 

A HVG podcastjait most már külön-külön is megtalálod - csak keress rá a műsor címére podcastapplikációd keresőjében és hallgasd meg a Fülke, a zCast, a Mérlegen, a Vasfüggöny, a Kösz, jól és az Elvitelre adásait! 

0:42: Villámkérdések: Miben jók, aminek semmi köze a szakmájukhoz? 
3:56: Villámkérdések: Mi volt a legfontosabb fordulópont az életükben? 
10:36: Mit jelent a szakmájukban és az életükben a függetlenség? 
15:31: Alexandra cseh és szlovák filmekben is játszik – ez hozzájárul a szabadsághoz? 16:32: Ervin a függetlensége miatt is hagyta el a Katonát – sosem bánta meg? 
21:20: Mit jelent, hogy más egy színház és egy TV célja? 
23:38: Hogyan viszonyul egymáshoz egy színházi és egy tévésorozatos fizetés? 
25:42: Hollywoodban botrány volt abból, hogy a színésznőkent rosszabbul fizetik, mint azonos ismertségű színészeket – ez itthon is érzékelhető? 
26:28: Alexandra most fejezte be a Mellékhatás második évadját – nála is megjött az országos ismertség a Katona után? Hogyan viseli(k) a népszerűséget? 
32:39: Akkor most beengedik a bulvárt az életükbe, vagy sem? 
35:55: Mit jelent Alexandrának kisebbségből jönni? 
40:58: Ervin van, hogy a társadalmi szerepvállalásából enged, csak hogy ne legyen sok otthon? 
48:01: Nem visszás a luxusvillát bemutatni, és közben a színészek nehéz helyzetéről beszélni? 
52:58: A Szia, életem!-ügy, elvett lehetőségek, megteremtett esélyek 
1:03:06: Mit jelentenek Alexandrának a szlovákiai filmszerepek? Miért fontosak, mi vezetett ide? 
1:05:17: Hogyan befolyásolja egy színésznő karrierjét a gyerekvállalás? 
1:07:03: Kell azzal foglalkozniuk, hogy hogyan jutnak el a TikTok-generációhoz? Ők miért és hogyan használják a közösségi médiát? 
1:14:27: Mit ad a mai világnak a jó művészet?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.