2023. szeptember 11., hétfő

„ZÁRÁS UTÁN KOPOGTAK AZ AJTÓN, KINYITOTTAM, OTT ÁLLT EZER MIGRÁNS”

TELEX
Szerzők: PRESINSZKY JUDIT, HUSZTI ISTVÁN
2023.09.11.


Friss keréknyomokban lépkedünk egy mezőn, elmegyünk egy hátrahagyott hálózsák és több üres szerb ásványvizes flakon mellett, majd az Ipoly mentén vágjuk át magunkat az erdős részen, láthatóan már jópáran kitaposták előttünk az útvonalat. Bár védem magam, a kézfejemet csalánok csípik szét, a cipőm sáros lesz, de végre elérünk egy fából összetákolt hídig, ami bár erősen imbolyog, azért átsétálunk rajta, és már Szlovákiában is vagyunk.

A fűben hanyagul eldobott csokis csomagolópapír és valamilyen ruha, rögtön mellette pedig két szerbül kiállított igazolvány: Mohammad Ahmad, született 2004. január 1-jén, származása Szíria, és Ahmad Hamsho, született 2003. január 1-jén, származása Szíria.

Dél-Szlovákiában járunk, a határmenti Ipolyhídvégen: ez az egyik olyan falu a határmentén, ahova az utóbbi hetekben tömegével jöttek át migránsok illegálisan Magyarországról. Nagyjából tavasszal kezdődött, de a nyáron aztán elkezdtek folyamatosan érkezni a szlovák határmenti falvakba, a helyi szakértői kormány szerint mostanra már hetente néhány ezren is vannak. Legtöbben pedig az Ipoly-menti településeken és környékükön kötnek ki: ha épp nem a hidakat használják, hát akkor a sekély Ipolyon gázolnak át. Ezért aztán a járásban nemrég rendkívüli helyzetet is hirdettek.

Néhány szlovákiai párt szerint a magyar rendőrök tudatosan nem állítják meg a gyanús kisteherautókat, Orbán Viktor pedig így befolyásolná a közelgő szlovák választásokat. A kialakult migrációs helyzet és a Magyarországon elengedett 1400 embercsempész miatt már a szlovák államfő is beszélni akar Novák Katalinnal...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.