2023. október 8., vasárnap

A MAGYARORSZÁGI VÁLSÁG FELELŐSE TOVÁBBRA IS HATALMON, DE VAJON MEDDIG?

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2023.10.07.


„Három szintű válsággal áll szemben Magyarország, mind a három erőteljesen veszélyezteti a hatalmat, s akár romba is dönt(het)i” – állapította meg Inotai András. A közgazdászprofesszor szerint az első a gazdasági válság, ami megfelelő szakértelem mellett és jelentős külső segítséggel technikailag másfél-két év alatt kezelhető. A válság második szintje már évtizedes kezelést igényel: óriási türelmet, nemzeti együttműködést és pénzt kell rá áldozni: az egészségügy, az oktatás, a vízgazdálkodás, a termőtalaj, a környezetvédelem újjáépítése a feladat. S végül a harmadik szint már generációs probléma: olyan mértékben sikerült a magyar társadalom egy jelentős részét elbutítani (esetenként, elnézést a szóhasználatért, elhülyíteni), hogy a társadalom tudati szintje nemhogy a 21. de még a 19. századét sem éri el. Orbán Kötcsén beharangozott „nagy tervének” egyes pontjairól beszélgettünk, s a végén Inotai is feltett egy kérdés „a fentiekért a bűnös ott van, ott ül a hatalomban, s tovább fertőzi a társadalom tudatát – kérdem én: még meddig?”


Talán minden eddiginél durvább beszédet mondott a parlament nyitó ülésén Orbán Viktor. Ennek az interjúnak ugyan kifejezetten a Kötcsén beharangozott „nagy terv” lenne a témája, de nem tudom megállni, hogy ne kérdezzem meg: mi végre ez a tőle is szinte szokatlan erősségű uszító, „mindenkinek nekimegyek" hangvétel? Sarokba szorítva érzi vajon magát, és ilyenkor reflexből általában a nyüszítés és a támadás a reakció? Vagy talán valami konkrét stratégia mentén mondta el Orbán ezt a beszédet?

Nem vagyok pszichológus. Kétségtelen, hogy már jó ideje tanúi vagyunk annak, hogy megy a vagdalkozás, az összevissza beszélés, mások gyanúsítása, az, hogy mindenért mást tesznek felelőssé – már a multiknál tartunk, akik természetesen együttműködnek Brüsszellel, a baloldallal, a nemzetközi libsi körökkel stb. A magam részéről én azt látom e mögött, hogy kezdenek összeállni egy csomaggá az elmúlt 13 év különböző kisebb és nagyobb hibái, jobban mondva inkább bűntényei. És ez rázúdul az országra. Már itt van közvetlenül a fejünk felett, sőt már le is ereszkedett. Nem az infláció meg a gazdasági és társadalmi problémák kényszerültek térdre, hanem a magyar társadalom.

Bűntények?

Igen. Aki ugyanis 13 év hibás politikájáról, gazdasági, környezetvédelmi, oktatásügyi politikájáról stb. beszél, az nem jól fogalmaz, mert semmiféle szakpolitika nem volt 13 év óta, csak és kizárólag hatalmi politika. Orbánnál és belső köreinél minden a hatalom megszerzésének és megszilárdításának volt és van alárendelve. Ha valamely intézkedésről azt gondolták, hogy erősíti a hatalmukat, azt jóváhagyták, amelyikről nem, azt meg kihúzták. Nem volt egyetlen területen sem szakpolitika. És ez a hatalmi politika eredményezte a gazdasági, társadalmi, sőt, azt mondanám, nemzeti válságot. A magyar kormánnyal szembeni nemzetközi bizalom ma már nem is nulla, hanem mínusz. És ezt próbálják ellensúlyozni törökökkel, türkökkel, azeriekkel stb., s teszik ezt természetesen a kereszténység védőbástyájának szerepében tetszelegve. Persze legtöbbször látványosan kiszúrja a szeg a zsákot: a legutóbbi uniós vétó Hegyi-Karabah kapcsán ilyen szeg, hiszen tudtommal az örmények keresztények, és mi állítólag az egyedüli igazi keresztények lennénk Európában... Merthogy Orbán sze
rint ma már az „istentelen” Nyugat-Európától is meg kell védeni a kereszténységet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.