2023. október 1., vasárnap

A MEDDŐSÉG KIALAKULÁSA NEM FÜGG ÖSSZE A PÉNZZEL, A GYERMEKVÁLLALÁS VISZONT EGYRE INKÁBB

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMET-KÁLLAI SZILVIA
2023.10.01.


A meddőség népbetegség, ezt állapította meg az Egészségügyi Világszervezet, a WHO az idén tavasszal. Bár a nemzetközi kutatás is csak becslésekre alapoz, azzal a hazai szakemberek is egyetértenek, hogy a csökkenő születésszámot nem befolyásolja számottevően a gazdasági háttér, inkább a szülések későbbre tolódása az ok. A párok ugyanis a stabil kapcsolat mellett munkával és lakhatással is rendelkezni szeretnének mielőtt bővül a család. De ha ez igaz, akkor mégiscsak a pénz, illetve annak hiánya az egyik oka annak, hogy kevesebb gyerek születik. Ehhez társul az az egészségügyi kockázat, amit a késői gyermekvállalás jelent, illetve azok a betegségek, amelyek szintén hozzájárulhatnak a meddőség kialakulásához. Azt azonban, hogy ez hány felnőttet érint Magyarországon, pontosan szintén nem lehet tudni, az erről szóló írások 150 és 300 ezer közé teszik azoknak a pároknak a számát, akiknél kialakult a meddőség. Ezt a népbetegséget „gyógyítani” is több oldalról lenne célszerű, aminek egyik eszköze a fogantatás méhen kívüli segítése, az IVF, amire a magyar állam évente 7,5 milliót költ.


A meddőséggel küzdő nők és férfiak számaránya nemcsak hazánkban, hanem világszerte növekszik. A WHO legfrissebb, 2023-ban készült kutatása alapján a meddőség népbetegség, a világon minden 6. férfi és nő érintett, ami a felnőttek 17,5 százalékát jelenti.

A KSH adatai szerint 2022-ben mintegy 9 600 000 ember élt Magyarországon, ebből a 18-45 év közöttiek száma 3 500 000 körül van. Ha figyelembe vesszük a WHO jelentését, akkor ez Magyarországon 18-45 év közötti mintegy 612 500 meddő felnőttet jelent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.