2023. október 23., hétfő

ELINDULT A 7IGEN-ES ALTERNATÍV OKTATÁSI NÉPSZAVAZÁS, 200 EZER ALÁÍRÁS ÖSSZEGYŰJTÉSE A CÉL

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.10.23.


Hétfőn hivatalosan is elkezdődött a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, amelyet az Egységes Diákfront és az aHang szervezett, miután egyik népszavazási kérdésüket sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. Volt, amelyiket a bizottság túl hosszúnak találta, volt, ami szerintük nem volt elég egyértelmű. Bár a benyújtók a döntést megtámadták a Kúrián, végül ez sem vezetett eredményre. A népszavazáson online már péntektől lehet szavazni, de személyesen október 23-30. között adhatják le a résztvevők a voksukat minden megyeszékhelyen és nagyvárosban, Budapesten több mint 20 helyszínen.

Az alternatív népszavazás kérdései a következők:

 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os
  béremelést a pedagógusoknak?”
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós
  beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a
  köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

200 ezer aláírás a cél

A két szervezet a nyáron kezdte el Magyarország első alternatív népszavazásának szervezését, aminek megvalósulásában több mint ezer önkéntes aktivista vesz részt.

Az alternatív népszavazáson személyesen és online is lehet szavazni. A személyes szavazás is okoseszközökön keresztül zajlik. A szavazáson az előválasztásról ismert ELEVE hitelesített szavazási rendszer friss verzióját lehet használni. Az alternatív népszavazást közösségi finanszírozásból valósítja meg az aHang és az Egységes Diákfront. Az előzetesen kitűzött cél 15 millió forint volt, mikroadományokból ennél több gyűlt össze, viszont a kiadások is magasabbak lettek...

ITT OLVASHATÓ 

LEGFRISSEBB HÍREK A TELEXEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.