2023. október 23., hétfő

„EZEN NINCS MIT SZÉPÍTENI, MINDEN NAP TÖKÖN LŐJÜK MAGUNKAT”

24.HU
Szerző: LUGOSI PÉTER
2023.10.23.


Hihetetlenül gyorsan változik a világ, ennek oka pedig legfőképp az emberiség. Merevségünk ellehetetleníti az alkalmazkodást, pedig a természettől csakis a rugalmasságot kellene eltanulnunk. Interjú Jordán Ferenccel.


Jordán Ferenc rendszerökológus, az MTA doktora, a Pármai Egyetem kutatója és a Nápolyi Zoológiai Állomás külső munkatársa új, Az ember vége, a természet esélye című könyvében a környezeti krízis jelenségét járja körbe a problémák gyökereitől konkrét hatásaikon át a potenciális jövőig. A szakértő megoldásokat is vázol, amelyeket röviden így lehet összefoglalni: az alkalmazkodáshoz alapjaiban kell átalakítanunk a kultúránkat. Interjú a szerzővel.
*
Kipusztulhat a fajunk belátható időn belül?

Nem hinném, de nagy átalakulások várnak ránk. Benne van a pakliban, hogy a népességszám jelentősen lecsökken majd, ami a nagy képet nézve nem is lenne baj. Kipusztulni nem fogunk, ám könnyen lehet, hogy sok mindenről le kell majd mondanunk, át kell szerveznünk a világunkat, főleg a kultúránkat, a használt nyersanyagainkat. Komoly konfliktusok, háborúk és járványok is várhatók, teljes kihalás viszont szerintem nem fenyeget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.