2023. október 27., péntek

HEGYESINÉ ORSÓS ÉVA: EGY SZÁZALÉKOS TÉVEDÉS IS SZÁMÍT A NYUGDÍJASOKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.10.27.


Miközben több nyugdíjas szervezet is aggodalmát fejezte ki a novemberi 3,1 százalékos nyugdíjkorrekcióval kapcsolatban, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) tagjai azt javasolták, hogy a kormány változtassa meg a nyugdíjemelés mechanizmusát. Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Klubok és az Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége elnöke szerint erre azért van szükség, mert sem tavalyelőtt, sem tavaly nem sikerült maradéktalanul korrigálni az infláció mértéke szerint a nyugdíjakat.


Ahhoz, hogy a nyugdíj képes legyen megőrizni a reálértékét, ahhoz legalább inflációkövetőnek kell lennie. A nyugdíjas szervezetek azt javasolják, hogy akkor, amikor ténylegesen kiderül, milyen mértékű az infláció, akkor korrigálják januárig visszamenőleg a nyugdíjat. Enélkül ugyanis az történik, hogy a nyugdíjasok folyamatosan kevesebbet kapnak, mint kellene” – mondta Hegyesiné Orsós Éva, a NYUSZET tagja.

1997-ben született meg az a társadalombiztosítási jogellátásról szóló törvény, amely többi között szabályozza a nyugdíjemelést. A törvény szerint a nyugdíjakat évente a tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Vagyis, ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévében várható mértéke legalább egy százalékponttal meghaladja azt, amit januárban megállapítottak, akkor novemberben visszamenőleg január elsejéig kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Ebben az évben, januárban 15 százalékot kaptak a nyugdíjasok, ennyivel emelkedett a nyugdíj. Az év első részében azonban egészen elképesztő mértékű pénzromlással találkoztunk, volt olyan hónap, amikor 26-27 százalékos volt a nyugdíjas infláció – emlékeztetett Nyugdíjas Klubok és az Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége elnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.