2023. október 18., szerda

„ITT NEMCSAK EGY EBÉDMENÜRŐL VAN SZÓ, HANEM POLITIKAI IDENTITÁSRÓL” – 20 ÉVES A SÖJTÖRI LAKOMA

TELEX
Szerzők: SARKADI ZSOLT, HALÁSZ JÚLIA
2023.10.18.



Húsz éve Deák Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepelve a Medgyessy-kormány kihelyezett kormányülést tartott Deák szülőfalujában, a Zala megyei Söjtörön. Deák frissen felújított szülőházánál MIÉP-es tüntetők várták a kormánytagokat, hazaárulóztak és tojásokat dobáltak, az egyik a frissen festett Deák-kúrián csattant. A Fidesz szorult helyzetbe került: ha elhatárolódik a MIÉP-től, eltávolodik a szélsőséges szavazóktól, ha viszont nem, akkor a mérsékeltebbeket veszítheti el. A kormányülés után nem sokkal azonban a Magyar Nemzetben megjelent a söjtöri ebédmenü, és a Fidesz azonnal rá is fordult, luxusebédezni kezdtek és urizálással vádolták a szocialistákat, akiknek erre semmilyen válaszuk nem volt. Antal Attila politológussal, egyetemi oktatóval beszélgettünk a mai magyar belpolitikát megszülő botrány tanulságairól.


Telex: Milyen hatással volt a magyar közvéleményre és a magyar belpolitikára 2003-ban az, hogy a söjtöri kormányülésen MIÉP-es tüntetők megdobálták a Medgyessy-kormány tagjait, majd az, hogy nyilvánosságra került a söjtöri ebédmenü? Egyáltalán milyen volt a politikai helyzet 2003-ban?

Antal Attila: Azt gondolom, ez egy folyamat betetőzése és egy új folyamat kezdete volt. 2002-t amúgy is szokás egyfajta fordulópontként kezelni a hazai politikában, vagy a közelmúlt politikatörténetében, hiszen a Medgyessy-érával olyan kormányzás indult, amilyen a rendszerváltás óta nem volt. Persze ezt a periódust egy csomó válság is terhelte, aztán kisebbségi kormányzásba torkollott, de mégiscsak 1990 óta először tudta egy politikai erő két egymást követő ciklusban is kormányozni az országot. Azt is mondhatnánk, hogy ez egy szociálliberális éra volt, ami 2002-ben kezdődött. Persze ezt a korszakot is sokféleképp lehet kritizálni, de az látszik, hogy 2002-ben a szociálliberális elit képes volt egy agendát letenni az asztalra, a másik oldalon viszont megakadt valami, hiszen a közvélemény egy része a polgári kormányzás folytatását várta volna, de a Fidesz elvesztette a választást, valami megtört. 2003-ban szerintem ezek az indulatok szakadtak fel.

Medgyessy tulajdonképpen a be nem teljesült rendszerváltás egyfajta kiteljesítésével nyeri meg 2002-t. A jóléti rendszerváltás programja, aztán a 100 napos kormányprogram itt meghatározó. És mintha érezné az akkori, egyébként fokozatosan radikalizálódó jobboldal, hogy

ha most nem tud egy olyan lapot húzni, hogy ha most nem tud egy olyasmit csinálni, vagy elindítani, amit fel lehet építeni, akkor tulajdonképpen a lassú elmúlás, az eljelentéktelenedés útjára lép.

És hát pont nem ez következik be, hanem sikerül egy ilyen helyzetből fordítani, és ebben a tekintetben Söjtörnek, és a ráépülő sokféle rétegnek szerintem nagy hatása van...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.