2023. október 26., csütörtök

LATTMANN TAMÁS: ORBÁN HIÁBA REMÉNYKEDIK AZ EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKBAN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.10.26.


Azt nem érti meg Orbán és a fideszes megmondóemberek többsége – mert valószínűleg nem is akarják megérteni –, hogy azok az államok, amelyek befizetnek az Európai Unióba, nem látják megfelelő partnernek ezt a kormányt és nem adják oda a pénzüket egy olyan államnak, ahol nincs garanciája, hogy nem lopják el – jelentette ki Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint mindenki úgy táncol, ahogy akar, mert mindenki szuverén, vagyis nem csak Orbán Viktor Magyarországa. Az EP választásokban is hiába bízik a magyar miniszterelnök, mert bárhogy is alakul, a tagállami kormányok a Tanácsban akkor is úgy döntenek majd, ahogy nekik jó.


A miniszterelnöknek megint sikerült a szó szoros értelmében elkábítania a saját közönségét. Október 23-i beszédében ugyanis azt mondta, a szovjet időkre emlékeztető dolgok történnek ma is. Az elvtársi kioktatás változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják a pártállami megrovást, és „nem a tankok gurulnak be Keletről, hanem a dollárok Nyugatról, de ugyanoda és ugyanazokhoz”. Mondhatjuk-e akár jogilag, akár történelmi párhuzamban, amit Orbán ezzel lényegében állított, vagyis, hogy ma Brüsszel ugyanaz, mint ami egykor Moszkva volt?

Nem. Az uniós pénzek felfüggesztéséről nem az Európai Bizottság dönt, hanem a tagállamok, tehát a Tanács. Vagyis, finoman szólva, ez már helyből is egy nagyon nagy csúsztatás. A kondicionalitási eljárás keretében a különböző pénzek megvonásáról ugyan a Bizottság tárgyal, de a döntés a pénzek megvonásáról, majd visszaengedéséről a Tanács kezében van, vagyis a tagállamok döntenek róla. Az azért nagyon nem volt jellemző annak idején, hogy a szovjet szocialista tagköztársaságok döntöttek volna bármilyen formában. Volt a Szovjetunió kommunista pártja, és ott megszületett a döntés. Nyilván ebből a szempontból ez egy komolyan vehetetlen mondás, és természetesen történelmi analógiák szempontjából is teljesen hibás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.