2023. október 6., péntek

LOPAKODÓ MÚZEUM-ELŐKÉSZÍTÉS: BERUHÁZÁSSTOP NEM SZÁMÍT, AZ ÚJ NEMZETI GALÉRIA FINOMHANGOLT TERVEIT MÁR ENGEDÉLYEZTE A KORMÁNYHIVATAL

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.10.06.


Baán László, a Liget projekt kiötlője, miniszteri biztosa tavasszal azt mondta, az Új Nemzeti Galéria építése 2024-25-ben elkezdődhet, de a projektgazda Városliget Zrt. ma már sokkal óvatosabb fogalmaz.


Az újabb módosított tervekre is megkapta az építési engedélyt a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria szeptember végén – tudta meg lapunk. Az engedélykérelmet a többi kiemelt állami beruházáshoz hasonlatosan elbíráló fővárosi kormányhivatal egyúttal ahhoz is hozzájárult, hogy a tervezők az országos építési követelményektől eltérjenek. Meg is tették.

A nyilvánosan elérhető tervlapok alapján az épület alapterülete 13 ezer négyzetméter lesz. Az összalapterület azonban ennél lényegesen több, hiszen a föld alatt három, a föld felett földszint plusz négy emelet épül. Az összes beépített terület így meghaladja majd az 50 ezer négyzetmétert, míg a burkolt felület 18 ezer négyzetmétert foglal el a parkból.

A Nemzeti Galéria új otthonának legmagasabb pontja 31,29 méteres lesz, ami cirka egy tízemeletes panelház magassága. Azok nem épültek közparkba, ez az épületmonstrum viszont a Városliget kellős közepére kerül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.