2023. október 6., péntek

VAN, AKI A FIZETÉSÉBŐL HAVI TÍZEZRET JUTTAT VISSZA AZ EGYESÜLET TÚLÉLÉSÉÉRT

TELEX
Szerző: MÓRA FERENC SÁNDOR
2023.10.05.


Nincs könnyű helyzetben a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület, amelyben megváltozott munkaképességű, autista emberekkel készítenek kézműves termékeket. A kiadásaik megnőttek, a pályázati támogatások beszűkültek, 18 autista munkahelye kerülhet veszélybe.

Szeged kertvárosában, Szőregen egy régi iskolaépületben található az egyesület központja. Harter Árpádné ügyvezető személyes okokból került az autistákkal foglalkozók körébe: a 2018-ban elhunyt második lánya autista volt. Azért alapította meg a Szivárvány Egyesületet néhány sorstársával, mert azt tapasztalták, hogy az állami ellátás nem képes minden segítséget megadni az autista gyerekeket nevelő családoknak.

Akinek nincs szerencséje, egész nap otthon ül

Az egyesület 2015 óta alkalmaz megváltozott munkaképességűeket: most a 19 munkavállaló közül 18 egészségkárosodott, ők négy-öt órában dolgoznak. Kézműves termékeket készítenek: szövött-font dísz- és használati tárgyakat, fazekasedényeket, fonott tárolókat, rongyszőnyegeket. Ezeket vásárokra, piacokra viszik ki, de az eladásból nagyon kevés bevétel jön be. A kertben főként növényeket termesztenek, levendulaültetvényük is van. Mivel azonban az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak levendulával, ezt már nem olyan könnyű eladni.

Harter Árpádné azt tapasztalja, hogy az autisták nagy többsége nem tud munkába állni Szegeden és a környékén, még akkor sem, ha az állapota ezt lehetővé tenné. Egyeseknek még szakképzettségük is van, de hiába, nem kapnak állást, mert mindenhova az egészségeseket keresik.

„Olyan dolgozóink is vannak, akik nem a bérért járnak be dolgozni, hanem azért, hogy hozzászokjanak a munkához és a munkahelyhez”

– mesélte. A megszokott családi közegen kívüli viselkedés sok autistának nem egyszerű feladat, és abban reménykednek, hogy ha itt belejönnek a közösségi életbe, máshol is nagyobb eséllyel tudnak majd elhelyezkedni.

A felnőtt autistáknak nem sok választásuk van: vagy szerencséjük van, és el tudnak helyezkedni, vagy pedig egy nappali foglalkoztatóban töltik a napjukat. Rosszabb esetben egyedül vannak otthon...

A Szivárvány Egyesület a megváltozott munkaképességű dolgozók bérét nem tudja kitermelni, annak fedezetét állami pályázatokon szerzik meg, és minden ősszel újra kell pályázni. Az elnyert állami támogatások az utóbbi években dolgozónként havi tíz-tizenötezer forinttal növekedtek, azaz a bérek messze nem követik az inflációt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.