2023. november 7., kedd

ELTŰNŐ ROMÁNOK, MEGSZAPORODÓ DIPLOMÁSOK, EGYEDÜL ÉLŐ TÖMEGEK – NÉHÁNY DOLOG, AMI KIDERÜL A 2022-ES NÉPSZÁMLÁLÁSBÓL

24.HU
Szerző: MOLNÁR DÁNIEL
2023.11.07.


Pakisztániból, filippínóból és brazilból jóval több, szerbből és románból jóval kevesebb van az országban, mint bő tíz éve. A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi népszámlálásának adatait vizsgálva kiderül az is: kétszeresére ugrott a diplomások száma, és elváltból is harmadával több van, mint az ezredfordulón. Egyre több a szingli és az egyedül élő ember hazánkban, továbbá van közel 50 ezer olyan munkanélküli, aki még életében egy percet sem dolgozott.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásakor rákérdeztek az állampolgárságra is, ebből pedig kiderült, hogy a 9,6 millió válaszadó 2,3 százaléka, azaz közel 220 ezer ember nem magyarnak vallotta magát. Túlnyomó részük európai (150 ezer), de Ázsiából is szép számmal vannak jelen országunkban (nagyjából 50 ezren).

Nagyot változott azonban e csoport összetétele a 2011-es népszámlálási adatokhoz képest: az akkori 38 ezer román helyett már csak 18 ezer (-53 százalék), a 7700 szerb helyett pedig 4500 (-41 százalék) élt idehaza tavaly. Megugrott viszont a pakisztániak száma: az alig 200 fős létszámuk majd hétszer akkorára, 1300-ra duzzadt, de jóval több van jordánból és fülöp-szigetekiből is – mindkét csoport 200 főről nőtt közel ezer-ezer fősre. Négy és félszer többen lettek a brazilok (a legfrissebb adatok szerint 1243-an vannak), és bő négyszer annyian az indiaiak (ők 3600-an).

A KSH a megkérdezettek gazdasági aktivitását is rögzítette, ebben is nagy a szórás az eltérő állampolgárságúak között.

Az eltartottak arányát tekintve Jordánia és Irán vezeti a listát – a két országból közel 3700 állampolgárának a fele eltartott, azaz a KSH módszertana szerint olyan személy, aki keresettel, jövedelemmel nem rendelkezik, és megélhetéséről magánszemély vagy intézmény gondoskodik. Ebben a kategóriában a legalacsonyabb arány, 9 százalék körüli a szlovákoknál, az olaszoknál, illetve a görögöknél figyelhető meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.