2023. november 10., péntek

JÖN A KORRIGÁLT NYUGDÍJ, A VISSZAMENŐLEG JÁRÓ PÉNZ, ÁM AZ ÉRINTETTEKNEK NINCS MIÉRT HÁLÁSNAK LENNI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.11.10.


Minden bizonnyal nem reális a nyugdíjkorrekció mértéke, igazságosnak pedig az egész nyugdíjrendszer nem az, hiszen az induló nyugdíjak a korábbi 70-75 százalékkal szemben jelenleg csak mintegy 50 százalékát teszik ki az utolsó bérnek – mondja Katona Tamás, aki szerint Orbán hiába várja el, a nyugdíjasoknak nincs miért hálásnak lenni a kormánynak. Azzal kapcsolatban kerestük meg a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértőjét, hogy ma érkeznek a számlákra a 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióval megemelt ellátások, kiegészülve a visszamenőleges kiigazítással, beleértve a 13. havi nyugdíjat is. A korábbi KSH-elnök szerint a jövő évi 6 százalékos emelés is problémás, ugyanis nagyon komolyak a felfelé mutató kockázatok, szerinte az infláció lesz 7-8 százalék is. Ennél nagyobb probléma, hogy nem látszik, miképpen lassulhat azután a fogyasztói árak emelkedésének az üteme.


Ma hajnalban érkeztek meg a bankszámlákra az ettől a hónaptól esedékes korrekcióval megemelt november havi nyugdíjak, plusz az év elejétől visszamenőlegesen járó kiigazítás összege, beleértve a 13. havi nyugdíjét is (a jövő héten pedig folyamatosan hordják ki a postások). Forintban ez annyit jelent, hogy a 210 700 forintos átlagnyugdíj 6 532 forinttal 217 232 forintra emelkedik, ennyit „hoz tehát a postás” novemberre, emellett a 10 hónapra járó + a 13. havi nyugdíj korrekciójának az összegét, 71 852 forintot.

A kiigazítás persze igazságtalan – ahogy a nyugdíjas szervezetek és a szociális érzékenységgel megáldott politikusok, szakértők, elemzők nem győzik hangoztatni, mondván: ugyanúgy jár a 3,5 százalékos visszamenőleges korrekció a milliós nyugdíjat élvezőknek, mint a legkisebb összeget kapóknak. Ám a legszegényebbek, legelesettebbek sanyarú sorsa – mint megszokhattuk – nem hatja meg a Fidesz-kormányt, amely a sokszoros kérés, javaslat, felszólítás ellenére sem hajlandó plusz összegekkel kárpótolni a leginkább rászoruló nyugdíjasokat.

A 3,5 százalékos kiigazítás oka is csak az, hogy törvény köti Orbánék kezét. Minimum ennyivel lesz magasabb ugyanis az idei (nyugdíjas) infláció annál, mint amit a kormány az év elején prognosztizált, s amennyivel így megemelte januártól a nyugdíjakat. Az alábbi grafikon az eddigi tényadatokat mutatja (az októberi infláció számát a Központi Statisztikai Hivatal majd ma délelőtt teszi közzé), azt, hogy az idén az elmúlt adott hónapban mekkorával voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy éve. Az éves infláció ezek átlagából jön ki – s ezt a kormány az első nyolc hónapból kiinduló prognózisa „lövi be”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.